Izdvajamo

Firma za obradu metala Cromex d.o.o. iz Prijedora, koja je osnovana 2004. godine, u posljednje vrijeme specijalizirala se za proizvodnju mopeda, čime je postala i službeno prva bh. kompanija koja se bavi proizvodnjom ove vrste motornih vozila.
Djelatnost Cromex d.o.o. kompanije obuhvata lasersko rezanje najnovijom Fiber Laser tehnologijom, savijanje limova i cijevi, 3D savijanje cijevi, praškasto farbanje, CO2 i argonsko varenje, planiranje, razvoj, montažu i provjeru metalnih konstrukcija, inox ograda i ostalih proizvoda od inoxa.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazala Alma Ćirkić, računovođa kompanije, proizvodnju upotpunjuju kooperanti koji stoje na raspolaganju za procese eloksiranja, niklovanja i galvaniziranja. Ona je istakla i to kako je proizvodnja mopeda započela sasvim slučajno.

"Bez bilo kakvog prethodnog planiranja dobili smo ponudu od samog konstruktora mopeda. Analizirali smo tržište i vidjeli da u ovom dijelu Evrope ne postoji neko ko se bavi proizvodnjom ovakvog modela. Odlučili smo da prihvatimo izazov i postali smo vlasnici licence. Reakcija tržišta je prevazišla sva naša očekivanja. Potpisali smo ugovor o distribuciji s Damler Motors B.V. firmom iz Holandije, a već je u toku priprema za otvaranje izložbenog salona u Holandiji. Otvoreno je predstavništvo i u Australiji, a u toku su pregovori s evropskim zemljama i SAD-om", kazala je Ćirkić.

Nakon što smo Almu Ćirkić upitali ko su najčešći kupci mopeda iz ove male prijedorske radionice, ona je odgovorila da to sve zavisi od toga radi li se o električnim ili benzinskim modelima.

"Što se električnog modela tiče, najzanimljiviji je evropskom tržištu. Interesantan je firmama i svima koji se bave dostavama. Ima izuzetno kvalitetnu bateriju koja omogućava i do 1.000 punjenja, a s jednim punjenjem moguće je preći 60 kilometara. Benzinski modeli su ipak interesantniji pojedinačnim kupcima i tržištima zemalja van EU", istakla je ona.

Ćirić ističe kako su se upustili u proizvodnju električnih i benzinskih modela nakon istraživanja tržišta. Naime, ona kaže kako su uvidjeli da postoji potreba za proizvodnjom oba modela. Govori da je benzinski klasični model motora, a elektro je ipak općeprihvaćeni, ekološki opravdan trend.

"Prije svega nam je u planu preseljenje, jer prostor kojim trenutno raspolažemo ne udovoljava našim potrebama. Upravo smo instalirali novi, kombinirani laser LC5 pored već postojećeg cijevnog lasera LT8.10, a time smo unaprijedili kvalitet i brzinu naših usluga. Svakako ćemo nastaviti trend nabavke novih mašina, a radimo i na projektu izrade javnih toaleta. Projektovali smo muški, ženski i univerzalni toalet koji je prilagođen osobama s invaliditetom. Toaleti su rađeni po evropskim standardima, otporni su na ostećenja, imaju tzv. vandal proof model. U slučaju prodaje u setu, uz toalete će biti ugrađena i manja prostorija u kojoj se može držati pribor za čišćenje. Idealni su za gradove, autoput, nacionalne parkove itd. Sigurni smo da će zbog širokih mogućnosti primjene i izuzetnog kvaliteta imati svoje mjesto na tržištu, a sve to će za posljedicu imati povećanje broja zaposlenih koji su naš najdragocjeniji resurs", govori Alma Ćirić o novim planovima kompanije Cromex d.o.o.

Kada govorimo o cijenama mopeda, benzinac poluautomatik košta 1.315 eura bez PDV-a, benzinac automatik 1.330 eura, a električni moped 1.700 eura.

klix.ba/ Foro: Nijaz-Caja Huremović

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović