Izdvajamo

Sakib i Mirsada Salkanović, bračni par iz Kozarca obožava prirodu. Pa stoga nije ni čudo da vrijeme krate i svakodnevnim šetnjama po Kozari. U Sakibovom džepu obavezno se nađe i kesa da prilikom povratka kući pokupi smeće koje su za sobom ostavili oni koji očito ne vole prirodu. Ovih dana njih dvoje su organizovali i pravu akciju. S rukavicama na rukama i čizmama na nogama pokupilo su smeće odbačeno na nizbrdicu, preko puta izvorišta „Sedre“ i na samo stotinjak metara od ulaza u Nacionalni park.

Bilo je čak sedam vreća i jedna plastična gajba puna otpada i smeća. Sakib pojašnjava da oni koji posjećuju Nacionalni park odbacuju najčešće petolitarske plastične flaše za vodu,konzerve, ali i pelene, kese i svašta još...

-Ko zna koliko je pelena bilo.Vjerovatno ih bacaju u prolazu, iz auta, ma svašta tu ima..Prije nekoliko godina neko je ovdje odbacio čak drveni mrtavčki sanduk. Smeta nam to bacanje smeća jer je priroda ovdje prekrasna. Prosto ne razumijem one koji je na ovakav način uništavaju, jer ako hoće šetnju i odmor na deponiji onda neka šetaju Kurevom, a ne Kozarom, ogorčen je Sakib tolikim nemarom i uvjeren da se oni koji to rade mogu vaspitati samo na jedan način. „Da ih se udari po džepu“ „ Samo se tako mogu dozvati pameti, a i država bi od tog imala koristi, kaže Sakib.
Isti dan komunalci su, na Sakibovu molbu, odvezli smeće.

Nijaz-Caja Huremović

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...