Izdvajamo

Udruženje žena Kamičani 2015 su jedno od najaktivnijih udruženja u našem kraju. One kad organizuju zabavno veče to bude, svaki put, za pamćenje. Često se bave i humanitarnim radom i tu su veoma uspješne. Učestvuju u raznim akcijama i opet primjerne. Godišnje organizuju par ekskurzija, takođe za pamćenje.

Članice Udruženja žena Kamičani, svakog petka se sastaju da bi se družile. Nekad je to samo jedno posilo, nekad bude posilo uz večeru koju one same pripreme i uvijek je tu veselo i puno smijeha. Na posilima često puta pričaju viceve ili smiješne anegdote iz vlastitog života. Večeras su uz kahvu pojele baklavu i kiflice.

Zatim su pravile Ćeteniju, specijalitet koji ranije nisu pravile. Mediha Javor zna kako se to pravi i sve je rađeno po njenim instrukcijama. Mediha mi priča: "Ćetenija je jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, ili tačnije poslastica, koja ima posebnu čar, u pojedinim dijelovima BiH, jer se pravi zimi na sijelima, a ujedno je jedna vrsta zabave.
Ušpinuje se šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka. Ostavimo da se ohladi, dok se šećer stvrdne. Rukama namazanim uljem iz posude podignemo ohlađenu šećernu masu.

Trljajući rukama napravimo valjak i dalje presavijamo i presavijamo dok masa ne pobijeli, a zatim od te mase napravimo obruč..."
Kad se ovako složno radi sve mora uspjeti, a tako i Ćetenija.
Vjerovali ili ne prvi put sam vidio Ćeteniju i probao.

Nijaz-Caja Huremović

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic