Izdvajamo

Generacija Ekonomske škole iz Banjaluke, koja je maturirala 1999. godine ove godine će proslaviti 20. godišnjicu mature u Njemačkoj.

Boris Bauštelac, predsjednik razreda kaže da je nedavno napravio Viber grupu i dodao sve đake iz nekadašnjeg IV 7 odjeljenja, da bi potom shvatio da više niko nije ostao u ovom gradu.

„Kada smo se dogovarali o restoranu u kom bismo se našli saznali smo da svih 30 učenika živi u Njemačkoj. Pronašli smo jedan lijep hotel u Berlinu gdje ćemo na proljeće proslaviti dvadesetu godišnjicu mature“, kaže on.

Inače, najbolja učenica i đak generacije radi u jednom tržnom centru u Frankfurtu, mister mature je dostavljač pice u Štutgartu, dok je jedan od najperspektivnijih rukometaša ostvario uspješnu karijeru u postavljanju rigipsa u Minhenu.

“Nekadašnja razrednica, koja je prije 10-ak godina otišla u penziju takođe će se pridružiti proslavi s obzirom da radi u jednom njemačkom staračkom domu kao njegovateljica”, dodao je on.

 

TEKST JE SATIRIČNOG KARAKTERA I PREUZET SA PORTALA 50nijansipive

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.