Izdvajamo

U dvorištu Nijaza i Samke Huremović, domaćina iz Kamičana, zaseoka Huremovići-Alići, kod Prijedora najdraži gosti za Kurban –bajram su djeca iz komšiluka. Nijaz priča da ih tog jutra kad se slavi Kurban bajram bude najmanje 20. tak.

-Tako je je od 2005 godine od kad sam se sa suprugom Samkom vratio u moje rodne Kamičane. Znamo da će doći , pa dan ranije napravimo kolače. Prvi ih Samka , ali bogami i ja. Recept nađem na internetu, pa mi je onda zadovoljstvo kad djeca ocjenjuju naše kolače. Ponekad dobijem i veće ocjene- kaže s osmijehom Huremović i dodaje da djeca iz njegovog dvorišta za proslave Kurban-bajrama ne idu bez poklona i poneke marke.

- Neki koji su prvi put došli u moje dvorište prije 13 godina stasali su u momke i djevojke i u međuvremenu se poudali i poženili. Bio sam im i na svadbama, kao rado viđen gost, a neke sam i fotografirao. To kako su od mene dobijali poklone, a tako je bilo svaki put kad sam dolazio u Kamičane iz Holandije, znači ne samo za Kurban- bajram i dan danas prepričavaju- kaže Nijaz koji trenutno ima samo jednu dilemu, koji kolač da im napravi za ovaj Kurban bajram. Nakon što ugosti djecu slijedi porodično okupljanje, druženje s prijateljima i komšijama i redovan obilazak Doma za starija lica u Kozarcu.

Avaz

 

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...