Izdvajamo

SANSKI MOST - Pčelar Haris Redžić izgradio je na svom porodičnom imanju u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, prvu api komoru na području Unsko-sanskog kantona i ona će uskoro biti stavljena u funkciju.

Redžić kaže kako se radi o inovativnoj tehnici koja, u posljednje vrijeme, u svijetu nalazi sve veću primjenu.

"Api komora je u stvari inhalacija zrakom iz košnice i služi za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja. Posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odlične rezultate postiže i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada api komore je da se košnice nalaze u ograničenom prostoru, gdje se, upotrebom inhalatora, udiše ljekoviti zrak direktno iz košnice, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela", kazao je Redžić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja eksperimentalna primjena api komore dala je odlične rezultate.

"Vjerujte, potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate. Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu i udišete vazduh iz košnica, u kojima je više od 50.000 pčela", kaže ovaj sanski pčelar.

Inače, ovaj sanski pčelar se pčelarstvom bavi već punih 20 godina, a u posljednjih nekoliko godina posebno se specijalizirao za proizvodnju matične mliječi i drugih pčelinjih preparata koji se koriste u prevenciji i liječenju različitih vrsta bolesti.

Nezavisne

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.