Izdvajamo

 

Zbog nemogućnosti realizacije svih planova koje je kompanija "Arifagić investment" imala za Kozarac kod Prijedora, ušli smo u pregovore sa nadležnima iz Opštine Bosanski Petrovac o kupovini zemljišta i napuštenih objekata koje imaju potencijal za otvaranje farme i proizvodnju hrane za krave, rekao je na početku razgovora za "eKapiju" Jusuf Arifagić, vlasnik najveće farme norveškog govečeta na Balkanu.

Ovi pregovori su rezultirali dobijanjem 850 dunuma zemljiša u zakup u Bosanskom Petrovcu, na kojima bi po Arifagićevim riječima, mogla da se proizvodi hrana za stoku.

- Mi dnevno kupujemo oko 700 bala sijena, koje nas uz transport košta oko 2 KM po bali, tako da na godišnjem nivou potrošimo oko 600.000 KM za kupovinu hrane za krave. Uz vlastitu proizvodnju, koja bi nas koštala maksimalno jednu marku po bali, uštede bi bile više od 300.000 KM, a Bosanski Petrovac ima zemljište koje je pogodno za proizvodnju strnih žita dobrog kvaliteta – rekao je Arifagić.

Po njegovim riječima, intenzivno se vode pregovori sa Opštinom Bosanski Petrovac i o kupovini napuštenih objekata.

- Riječ je o PZ "Medeno polje" gdje postoje objekti za smještaj oko 1.000 grla. Druga firma koja nam je interesantna je "Fana-Zas" koja se nalazi u mjesnoj zajednici Krnjeuša. Ova firma ima hale od 10.000 m2 u dobrom stanju i ovdje bismo, uz minimalna ulaganja, mogli da smjestimo oko 2.500 grla. I još pregovaramo sa "Unsko-sanskim šumama" o kupovini njihovog skladišta koje bismo zimi koristili za smještaj podmlatka, a ljeti, dok je telad na ispaši, kao skladište hrane – dodaje Arifagić.

Kako ističe, "Fana-Zas" ima najbolje predispozicije, a to je velik kapacitet za smještaj, mala ulaganja, okolno privatno zemljište, od kojih bi oko 50 hektara mogli da uzmu u zakup na 10-15 godina.

Firma "Arifagić investment" je imala u planu izgradnju pogona na biogas, ali kako kaže naš sagovornik, da bi im se ova investicija isplatila moraju da imaju bar 2.000 grla kako bi proizvodili dovoljnu količinu đubriva.

- Sada imamo 600 grla, a količinu đubriva koju sada proizvodimo planiramo da plasiramo na području Novog Grada, gdje će na ljeto jedna firma da izgradi pogon na biogas. Mi bismo mogli da im dnevno isporučimo minimalno 20 kubika đubriva - tečnog stajnjaka.

Nove štale vrijedne 20 mil KM

Arifagić je namjeravao da izgradi i šest novih štala. Po njegovim riječima, samo u izgradnju štala bilo bi uloženo od 12 do 15 mil KM, dok bi se u opremanje samo jedne štale investiralo oko 600.000 KM. Jedna štala bi bila kapaciteta za 700 grla, a cjelokupna investicija bi vrijedila oko 20 mil KM.

- To je cijena uz ogromne uštede jer mi imamo građevinsku firmu, imamo mašine, takođe imamo i firmu koja se bavi uvozom opreme za štale. Međutim, ovaj projekat je još na čekanju, jer vlasti u Prijedoru nemaju sluha za realizaciju ove investicije – ističe Arifagić.

Naš sagovornik dodaje da su samo u prošloj godini imali oko milion maraka ulaganja, a o planovima za narednu godinu kaže:

- Želimo da realizujemo projekat u Bosanskom Petrovcu, da sami proizvodimo što kvalitetniju hranu za naše krave. U planu nam je uzgoj 50-ak junica i da oko 150 bikova utovimo za tržište Turske ili neko drugo koje više ponudi. Takođe želimo da, kada dostignemo brojku od 2.000 grla, izgradimo neku manju mljekaru.

Visok kvalitet mlijeka

Arifagić kaže da su oni najveći proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj. Sada dnevno izmuzu oko 5.000 litara mlijeka, a proizvodnja raste iz dana u dan. Plan je da u 2016. to bude oko 6.500 litara mlijeka dnevno, što je na godišnjem nivou oko 2,5 miliona litara.

- Proizvodimo najkvalitetnije mlijeko sa 4,5% masnoće i 3,89% proteina. Udio somatskih ćelija je do 120.000, a na evropskom nivou je dozvoljeno 400.000, dok je udio mikroorganizama oko 20.000, a dozvoljeno je 100.000. Svu proizvodnju trenutno plasiramo "Mlijekoproduktu" iz Kozarske Dubice – kaže sagovornik "eKapije".

Arifagić još dodaje da će u prva tri mjeseca 2016. na farmi u Kozarcu imati 115 telenja, te da je za cijelu godinu planirano da bude oko 400.

 

Slobodana Šubara/ekapija.com

Foto: Nijaz-Caja Huremović

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.