Izdvajamo

PIŠE: SRĐAN PUHALO

U pristupnim pregovorima se mora ignorisati postojanje države Bosne i Hercegovine.

Na evropskom putu mora Savjet ministara Bosne i Hercegovine imati funkciju kancelarijskog filadendrona.

Bosna i Hercegovina je najspecifičnija zemlja u Evropi jer u svom sastavu ima Republiku Srpsku, ta specifičnost se mora makismalno uvažavati.

U pristupnim pregovorima dogovor lidera političkih partija u kafani, restoranu, vikendici ima istu, a nekad i veću, pravnu težinu kao i dogovor u Parlamentu BiH.

Član predsjedništva BiH Dragan Čović je legitimni predstavnik interesa Republike Srpske.

Legitimni predstavnik Republike Srpske je samo i jedino predsjednik Milorad Dodik.

Republika Srpska je država u nastajanju i tako se Evropska unija i mora odnositi prema njoj na zvaničnim sastancima.

Za utvrđivanje ustavnosti pojedinih odluka, strategija i reformi nadležan je jedino  Ustavni sud Republike Srpske.

Ako se predložene odluke, strategije i reforme kose sa interesima Rusije Republika Srpska ima pravo da ih odbaci.

Ako predložene odluke, strategije i reforme znače prilagođavanje Evropske unije  zahtjevima Republike Srpske onda nemamo ništa protiv toga. 

Pregovori o Evropskoj uniji se obavezno prekidaju godinu dana prije lokalnih i opštih izbora.

Srpska pravoslavna crkva ima pravo da stavi veto na sve odluke koje su pogubne za srpski identitet i srpsko nacionalno biće.

Put ka Evropskoj uniji se ne može graditi sa ljudima koji su osumnjičeni za ratne zločine, ali i te kako može sa osuđenim za ratne zločine.

Prije bilo kakvih odluka, strategija i reformi Evropska unija mora da uplati 50% novca iz predviđenih IPA fondova, a sa nastavkom saradnje i ostatak u dvije tranše novca od po 25% u naredne dvije godine.

Svi ovi uslovi se moraju bezpogovorno ispoštovati inače ništa od prihvatanja Evropske unije od strane Republike Srpske.

 

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?