Izdvajamo

 

Piše: Nikolina Balaban

 

Dragi moji Bosanci Hercegovci, dragi moji prijatelji, sad ću sve pokvariti...

Mi, Bosanci i Hercegovci, kao i svake godine, pred kraj decembra, pa do 1. januara razmišljamo i vrlo često i lupetamo naglas, da ćemo doneti odluke o nekom novom životu, okrenućemo neke nove listove, rešiti se starih, loših navika i da ćemo duvati u jedra novom brodu, na čijem smo pramcu neizbrisivom tintom, drhtavom, ali odlučnom rukom napisali – NOVI ŽIVOT.

Naravno, već do naveče ćemo shvatiti da je to glupost.

Mi lažemo kao psi, ne toliko druge, koliko lažemo sami sebe.

Ali ima jedna dobra fora u svemu tome. Zabavni smo, neopisivo smo zabavni u tome. Zato nas ne bih menjala nizašta na svetu.

Ne, ne želim biti gadura koja će pokvariti lepotu praznika, jer je sva lepota, bar ja tako mislim u činjenici da tada oko sebe okupljamo porodicu i drage nam ljude...Samo to.

Niti želim pokvariti idiličan osećaj snega i ,,snežne radosti,, u kojima vidim mnogi uživaju, ali valjda sve dok ne ustanemo, pa ulice nisu očišćene (ups, opet ih je iznenadio u decembru, jbt nisu očekivali), polomljene ruke ili noge na zaleđenim trotoarima, grejanje po standardima Rumunije iz vremena Čaušeskua, a tek struja ,,sad je vidiš, sad je ne vidiš,,...I neću dalje...

Zaklinjemo se i kako ćemo uticati na taj isti novi život (čini mi smo da smo radili i prošle godine) kroz politiku...Ma, mi ćemo njima pokazati!!! U nekoj novoj prošloj ili sledećoj godini više nema gluposti... Onda, ipak, izađemo na izbore (vidi pod izbori 2014 u BiH) i večito u vrhušku lansiramo neku staru / novu bulumentu nakaznih guzičara koji nas pljačkaju, svađaju i truju nam mozak. A znali smo to i neke prošle godine...

A sve lepe želje koje iskreno mislimo i upućujemo jedni drugima zavise direktno ili indirektno od politike, od ,,NJIH,,.

Da i biće, na ulicama dece koja piju vruću čokoladu, vesele ekipe šampanjac, kuvano vino… Pesma na svakom uglu. Vlasnici kafića častiće svoje goste.

Jel’ se to Bosna i Hercegovina pretvorila ostrvo sretnih ljudi, samo mene niko nije obavestio?

I vernici i nevernici zajedno su slavili ili će slaviti veru da će možda iduće godine biti bolje.

A, ne, neću spominjati popove nakon čijeg blagoslova i rukoljuba se kretalo u ,,razne,, pohode...

I sad kao šta očekujemo u novoj godini 2015 - oj (obavezna anketa na svim TV)???

Ništa, ,,sretna nam,, 2000 i neka. Ja i dalje živim u zemlji krvi i idiota, sa zločinom, bez kazne...

Sretna nam nova godina, ako nam je bilo dobro u ovoj, u sledećoj će biti još bolje.

I da duboko izvinjenje svima, ja sam pisala o Prijedoru. Ovde nema ,,nove godine,, već godinama, nema novog dana godinama...

Sarme mi mamine.

Šta ima kod vas ???

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.