Izdvajamo

 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputilo je poziv građanima da legalizuju bespravno izgrađene objekte.

Vlasnici, odnosno investitori, bespravno izgrađenih objekata dužni su da zahtjev za legalizaciju podnosu u roku od dvije godine računajući od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno najkasnije do 24. 05.2015. godine.

Iz Ministarstva navode da objekti izgrađeni prije prvog aerofotogrametrijskog snimanja izvršenog za područje jedinice lokalne samouprave do kraja 1980. godine smatraju legalno izgrađenim.

Dodaju da se smatra da svi koji su ranije podnijeli zahtjev za legalizaciju u skladu sa tada važećim propisima, smatra da su podnijeli zahjev u smislu Zakona, a postupak će se okončati prema odredbama propisa koji je povoljniji za investitora.

Objekti koji se ne mogu legalizirati tj. kojima neće biti izdana naknadna građevinska dozvola su oni objekti koji su izgrađeni, rekonstruisani ili dograđeni na zemljištu nepovoljnom za građenje kao što je klizište, močvarno zemljište, zemljište izloženo poplavama ili drugim elementarnim nepogodama.

Također dozvolu neće moći dobiti objekti od materijala koji ne osigurava trajnost i sigurnost objekta, te ukoliko je objekt izgrađen na površinama javne namjene ili zemljištu planiranom za uređenje i izgradnju objekata ili površina javne namjene za koje se u skladu sa posebnim propisima utvrđuje javni interes.

Također neće moći biti legalizirani ni objekti koji su izgrađeni u 1. zoni zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra od posebnog značaja ili dobra uvrštenog u listu svjetske kulturne baštine.

Procjenjuje se da u RS ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata, a njihovi vlasnici sve dok ne riješe legalni status tih objekata ne mogu nesmetano raspolagati tom imovinom.

ekapija.ba

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.