Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

Kaže mi danas mama, pitaju komšije, šta je meni, šta mi sve ovo treba...po hiljaditi put, sad i ona posle svih koji su imali ,,redaljku,, želeći mi dobro !!!
Ovo što ja imam potrebu, a i obavezu (sama sebi dala ,,misiju,,) da pišem i govorim na mom LIČNOM profilu, u mojim LIČNIM razgovorima, nije obavezna lektira (čini mi se u nivou osnovne škole). Ja ne pišem da bi neko u Sarajevu ili Mostaru, rekao ,,vidi Srpkinja, a normalna,,.
Možda bi trebalo napisati knjižicu, od svega dvadestak stranica, mali smo narod, u kojoj bi pisalo ko su Bosanci i Hercegovci. Za sve one koji žive u ovoj zemlji a ništa ne osećaju prema njoj. Ili treba stalno da virimo iz nečije guzice praveći im hemoroide. U svim parlamentima ili skupštinama stavite to kao prvi zakon koji trebate da donesete. Jeste ,,nebo visoko, zemlja tvrda,, dok mi ,,čardak ni na nebu ni na zemlji...,, Jesmo li mi svi svojim ćutanjem i ,,sve će to prekriti sneg...,, mrzitelji svake kože koja nije sa ljiljanima ili bijela poput “kockice” ili u boji sve sa orlovima kao na nekim ,,samo našim zastavama,,???
Kad pišem, ne volim o juče, danas, sutra najakuelnijem društveno – političkom događaju, ima toga na sve strane, na raznim blogovima, kod mnogih anlitičara, politikologa, sociologa...sve do i preko granice povraćanja. Šta ja to još trebam reći što ne znate i ne znamo...I badava nam svima...Da, trebam reći da smo mi neko, ali svi, neko ko se trese pred svakim ko bi nam mogao razbiti zube, a pena nam navre iz besnih usta kad pred sobom nanjušimo nemoćne. To smo mi. Trebali veći, jači, ubedljiviji dokaz od MOJE Tomašice, od MOG Prijedora ?!?
Možda, možda su Srbi poput ostalih ljudskih bića, Nijemaca, Mađara, Francuza… Možda samo opet živimo u vremenu kad fašizam guta zemlju po zemlju, čoveka po čoveka. Možda nema genetskih zločinaca. Možda. Ipak, kad pogledam unatrag noviju istoriju srpskog naroda koje se ogromna većina građana entiteta RS ne stidim se poslati poruku. Ne halalim vam ,,junaci,,.
Žao mi je mama i tata, ali vaša kćerka je Bosanka i Hercegovka. I žao mi je vi me niste drugačije učili, nego ovako.

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni