Izdvajamo

 

Roditelji ubijene djece koji su pokrenuli inicijativu za podizanje spomenika u centru Prijedora juče (22.decembra) su se sastali sa predsjednikom Skupštine grada Prijedora Seadom Jakupovićem.

Predstavnici roditelja su zatražili da se prijedorska Skupština izjasni po zahtjevu koji su predali 25.novembra 2014.godine uz potpise 1175 građana Prijedora. U razgovoru su pojasnili kako žele da se formira stručni žiri kojeg bi činili predstavnici struke iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, te predstavnici Grada i roditelja ubijene djece. Idejno rješenje bi trebalo biti usvojeno na međunarodnom konkursu i moralo bi ukazivati na prekinutu mladost i preranu smrt djece. Roditelji insistiraju da buduće memorijalno rješenje mora sadržavati natpis u kojem će nedvosmisleno stajati da je spomenik podignut ubijenoj djeci u Prijedoru u periodu od 1992. do 1995.godine i da moraju biti ispisana imena i dob 102 djece.

Sead Jakupović je podržao inicijativu roditelja i rekao da će se lično založiti da zahtjev bude na dnevnom redu gradske Skupštine najkasnije u martu 2015.godine.

Roditelji ubijene djece su u zahtjevu naznačili da očekuju da će se gradnja spomenika i svi drugi troškovi koji mu prethode finansirati iz budžeta Grada Prijedora na način kako je to urađeno i za druge spomenike podignute u centru Prijedora. Do kraja 2015.godine bi se trebala odrediti lokacija, provesti međunarodni konkurs i izraditi sva potrebna dokumentacija a samo podizanje spomenika planirano je najkasnije do sredine 2016.godine.

Prijedor, 23.decembar 2014.

 

Roditelji ubijene djece

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić