Izdvajamo


Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' obavještava porodice žrtava i javnost da ove godine neće učestvovati u organizovanju komemoracije za žrtve na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Na desetu godišnjicu od ratnog zločina, 21.augusta 2002.godine, organizovali smo prvu posjetu i komemoraciju nad provalijom gdje su pripadnici prijedorske policije iz konvoja izveli i ubili približno 200 civila. Rezultat tih posjeta je bilo ogromno interesovanje javnosti za taj zločin i ubrzo su uslijedili sudski procesi. Već na prvoj komemoraciji smo imenovali pripadnike interventnog voda prijedorske policije i zatražili utvrđivanje njihove odgovornosti. 2004.godine ICTY je osudio Darka Mrđu a potom Sud Bosne i Hercegovine još desetoricu. Tokom suđenja identifikovani su i preostali počinioci za kojima se još traga.

Prvom posjetom Korićanskim stijenama natjerali smo i tadašnju Federalnu komisiju za traženje nestalih osoba da se posveti traženju posmrtnih ostataka žrtava. Već naredne 2003.godine smo imali prve ekshumacija na tom lokalitetu. Proces traženja tijela žrtava na Korićanskim stijenama još uvijek nije završen a samim tim nije prestalo interesovanje našeg udruženja za taj lokalitet. U više navrata smo u suradnji sa Institutom za nestale osobe BiH organizovali volonterska pretraživanja tog lokaliteta i provjevarali sve dostupne informacije o preostalim skeletnim ostacima koji još nisu pronađeni.

Nažalost, svih ovih godina nam nije uspjelo da dostojanstveno i trajno obilježimo taj lokalitet. Vlasti u Kneževu/Skender Vakufu, nisu nam dozvolile da podignemo ni skromnu spomen ploču. Ponosni smo na činjenicu da Korićanske stijene nisu bile poligon političarima za skupljanje jeftinih glasova, nastojali smo ih držati izvan protokola i nadamo se da će to i ubuduće činiti logoraška udruženja koja će nastaviti organizovati komemoracije na tom lokalitetu.

Dva su osnovna razloga što od ove godine nećemo učestvovati u organizovanju komemoracija na Korićanskim stijenama. Prvi je što nam je ministrica lokalne uprave Republike Srpske, Lejla Rešić, bez obrazloženja uskratila sredstva iz fonda za udruženja civilnih žrtava rata, koja smo ranije koristili za organizovanje prevoza članova porodica, i što nam je gradska skupština Prijedora, odlukom iz juna 2012.godine, uskratila svaku mogućnost da iz lokalnog budžeta potražujemo ta sredstva, a ranijih godina smo jedino za komemoraciju na Korićanskim stijenama ta sredstva i mogli dobiti.

Drugi razlog je što Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' u budućnosti namjerava organizovati jedino one aktivnosti čija lokacija održavanja obezbjeđuje dijalog među pripadnicima različitih identiteta, nacionalnih, vjerskih, ideoloških... Naše glavne lokacije za komemoracije i druge aktivnosti na izgradnji kulturi sjećanja biće javni prostori u najužoj gradskoj jezgri Prijedora.

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' će, kao i do sada, nastojati da svjedocima u budućim sudskim procesima i porodicama žrtava na Korićanskim stijenama obezbjedi punu podršku, uporno ćemo tragati za svim nepronađenim skeletnim ostacima žrtava i nećemo prestati sa zahtjevima prema pravosuđu sve dok se svi odgovorni za ovaj zločin ne izvedu pred lice pravde.

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor''

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.