Izdvajamo

BHCUK koja djeluje na podrucju Londona, a cija je primarna aktivnost organizovanje dopunske skole na maternjem jeziku, te njegovanje BIH kulturne bastine kroz maternji jezik i knjizevnost , muziku i likovnu aktivnost, pridruzila se velikom broju ljudi koji podrzavaju Dan bijelih traka. Inace, ova BiH organizacija, koja jos ima i nadimak Victoria, zbog lokacije na kojoj djeluje,  u svom redovnom programu godisnjih aktivnosti ima i obiljezavanje drzavnih praznika, te komemoraciju Srebrenice.

Veliki broj njenih clanova dolazi sa prijedorske opcine, a bio je prisiljen da napusti svoje rodna mjesta, mnogi od njih su prezivjeli i logore kao sto su Trnopolje, Omarska, Keraterm i Manjaca. BHCUK ima clanove iz svih dijelova BIH, pocev od Bihaca, Kljuca, Sanskog Mosta, Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Konjica, Capljine, Travnika, Cazina, Mrkonjic grada itd, tako da slobodno mozemo reci da smo BIH u malom. Sa tugom smo se prisjetili nemilih ratnih dogadjanja i pozeljeli da se rat vise nikada ne ponovi.

 

Nadaju se da ce se sa svojom podrskom pridruziti hiljadama onih koji Dan bijelih traka obiljezavaju sirom svijeta, ali i  da ce privuci pozornost onih koji nisu dovoljno upuceni o obilejzavanju  manifestacije o kojoj mediji sve vise pisu.

“Simbolika bijelih traka dolazi iz trideset i prvog maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. “ (Diskriminacija)

Etničko čišćenje u Prijedoru počelo je 31. maja 1992. godine kada su lokalne vlasti naredile nesrpskom stanovništvu da obilježe kuće bijelim zastavama ili čaršafima, a da van kuće nose bijele trake oko ruke. Nije prošlo dugo i uslijedili su logori, masovne egzekucije i drugi zločini.” (Radio Slobodna Evropa)


Tekst: Semira Jakupovic
Foto” S. Vukalic

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni