Izdvajamo

Kad sam se vratio iz Maglaja, pričam rođaku Eldinu Šahbazu gdje smo bili,  šta smo vidjeli i čuli. Pitam ga za situaciju u Švicarskoj, a on mi reče da su od prvog dana na nogama i ne zaustavljaju se. Udruženje Bosanaca i Hercegovaca u Sionu (Švicarska) na čelu sa Riadom Omerovićem i Eldinom Šahbazom je stupilo u kontakt sa Kadirom Džonlagićem. Sakupili su odeđenu količinu pomoći i poslali do Kadira, a on je isto već dovezao u Kozarac zatim podjelio ugroženom stanovništvu u okolini Zenice.

Zatim mi Eldin priča da su sakupili još jedan bus kućnih potrebština i lijekova koje je darovala CLINIQ DE VALAIRE. Pita me sa kim treba da stupi u kontakt kako bi robu preko granice dovezao. Upućujem ga na Medžlis IZ Kozarac. Poslije mi javlja da je već sve sređeno i dogovoreno. Pomoć ide u Odžak. Dogovoreno je da se sa Fantomima sastanu u Klašnicama i svi zajedno idu u Odžak. Kako dogovoreno tako učinjeno. Selim Softić i Senad Hromalić su šoferi koji su dovezli pomoć iz Siona.

U Klašnicama se sastaju, upoznaju sa Fantomima. Zatim nastavljaju put za Odžak.

Od Selima i naših Fantoma dobivam fotografije koje su oni pravili.

Selim mi priča kako je bilo i da su pomoć iz Siona istovarili u Odžački Lug, Odžak Radio. Pokazuje mi papire koje je dobio kao dokaz da je sve regularno isporučeno.

Lijekove su predali u Dom Zdravlja Odžak i za ovo mi pokazuje zahvalnicu.

Kod Selima vidim da je auto skoro puno sa potrebštinama. Pitam šta je kuda se sprema, on mi ispriča da će u subotu sa Planinarima iz Kozarca za Maglaj.

Sinoć mi dođe i priča da je bio u Maglaju. U isti čas tužan i radostan. Tužan je, kaže, čto je vido toliko nesreće, a sa druge strane sretan jer je mogao nekom pomoći, mada bi bio još sretniji da njegova pomoć nije potrebna i da se sve ovo nije desilo.

Ponovo mi daje fotografije koje je pravio u Maglaju. Priča mi Selim o Udruženju Bosanaca i Hecegovaca u Sion, o Eldinu i Riadu. Priča kako su svi Bosanci bez uztezanja davali pomoć ugroženim od poplava. Nije to veliki džemat ali su svi  dobra raja. Eldin daje sve od sebe kako bi pomogao, a sretan je jer ga familija podržava u radu.

Sa planinarima iz Kozarca je bio u naselju Bijela Ploča gdje su ih dočekali planinari Maglaja. Pomoć su djelili raji koja je došla na određeno mjesto.

Eldin Šahbaz mi reče da akcija ide dalje i da su već poslali 2 velika busa u mjesta oko Srebrenice, a jedan bus i prikolica su upućenu u okolinu Zenice.

Eldin kaže da je zahvalan svim Bosancima i Hercegovcima koji učestvuju u akciji, pomoć ugroženim od poplava i klizišta. Sve pohvale našoj raji u Sionu.

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.