Izdvajamo

"Na samom kraju naselja Hambarine kod Prijedora, u nedovršenoj kućici živi četveročlana porodica, samohrana majka Emira Žeric (36) sa troje maloljetne djece.
Ovdje život nema milosti. U kućici gdje su i prozori neparni, vrata gotovo da i nema, oronuli zidovi koje izjeda vlaga, ova familija provodi svakodnevnicu gotovo bez hrane".
Ovu pricu, koja je objavljena na Prijedor24.com, procitala je naša kozarčanka Elvira Elka Mujic.

 



Isto vece se meni javila sa pitanjem kako pomoći ovoj porodici i reče da planira organizovati zabavno veče (donatorsko veče). Moji prijedlozi nisu bili potrebni, Elvira je bila puna ideja kako to sve organizovati.

Zatim mi se javlja 4. februara i sva oduševljena priča o izuzetno uspješnoj zabavi i donatorskoj večeri.Elvira,  "Dzemat Elverum Kosvinger Gjøvik i OS" i BOSANCI POKRAJINE HEDMARK(SLOGA) iz Norveške, sakupili su dosta para za porodicu Žerić. O ovoj donatorskoj večeri su pisale i norveške dnevne novine. Reče mi da će pare poslati do Iske. Meni je poslala par fotografija, sa donatorske fešte.

U petak ujutro zove me Ismal - Isko Mahmuljin, povratnik iz Norveške, kaže stigle su pare od Elvire i njene raje. Krećem sa Elvirinom mamom Tamkom do Iske i njegove snahe Orhanke. Odlazimo u Hambarine, zaseok Brđani. Emira je otišla po djecu u školu pa smo morali malo da je pričekamo.



Dok smo čekali ja sam malo fotografisao okolo, a Isko Tamka i Orhanka su šutke sve posmatrali. Kad je Emira došla, penjemo se na sprat od kuće, kaže dole u prizemlju živi njen brat Hase. Pokušavam fotografisati ovaj prizor. Dok pričamo, ja pokušavam ubaciti neku šalu da ih nasmijem. Svi se smješkaju ali primjetih kod Iske suzu u oku. Uspješno je to skrivao ali crvenilo na licu nije mogao sakriti.



Emira se zahvaljuje u svoje i u ime djece, svim donatorima: Hvala svima stvarno ste me usrećili i mene i moju djecu neznam kako da vam se zahvalim nek vas dragi Allah nagradi selam od mene i moje djece: Alma, Almedina i Amar.

Na kraju sam pročitao pismo od Elvire, koje je ona pisala Emiri. Zatim preslikao isto i još spisak donatora.

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović