Izdvajamo

Njeno vrijeme tek dolazi. Ima samo jedanaest godina, a pjeva kao da je deset starija. Dubokim i prilično zrelim glasom koji, kad je slušate,  postaje pravi melem za dušu. Ona je Kozarčanka  Amila Memić i učenica je  petog razreda Osnovne škole „Kozarac“ u Kozarcu kod Prijedora u kojoj su prije dvije godine, na satu engleskog, sasvim slučajno otkrili nevjerovatan pjevački talent ove lijepe i pametne djevojčice.

-Nastavnica engleskog me zamolila da joj otpjevam nešto na engleskom. Moj izbor je bila Celine Dion. Nastavnica je bila oduševljena, toliko da sam nakon tog pjevala i u drugim razredima. Ubrzo, roditelji su me  odveli do nastavnika muzičke kulture,  da vide šta on misli o mom talentu… i tako sam počela da pjevam – priča Amila.

Priznaje da joj najviše leže balade, ali i stare pjesme, sevdalinke. Zbog te ljubavi nedavno je u Banjaluci uspješno  prošla audiciju za „Prvi glas sevdaha“  Ne krije da bi nakon osnovne voljela da upiše muzičku školu i da se u životu bavi isključivo pjevanjem.

A njenu želju uz nastavnika muzičke kulture Nebojšu Dragičevića, koji je u Amili prepoznao supertalent, podržavaju i njeni roditelji Amira i Zijad Memić.

- Prije nekoliko godina otkrili smo da Amila  ima izuzetno razvijen  sluh i izuzetne glasovne sposobnosti. Voli da pjeva, trudi se…Vremenom je uz stranu  muziku zavoljela i sevdah. Njen pjevački talent sad je na pravom putu, treba samo da radi i da se usavršava.Nažalost zakasnili smo na audiciju  za X faktor. Žao nam je, jer mislimo da bi tu bila vrlo uspješna. No, ima vremena, biće  iduće godine…  – kaže Zijad uvjeren da je kćerka Amila tu muzičku crtu povukla od njegove majke.

Avaz

 

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)