Izdvajamo

Članovi biološko-istraživačke organizacije "Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" iz Banjaluke na prostoru Nacionalog parka "Kozara" pronašli su 18 novih vrsta ptica u odnosu na stare podatke, ali nisu naišli na nekoliko veoma važnih i rijetkih vrsta koje su ranije nastanjivale ovu planinu.

"Do sada su brojni biolozi vršili istraživanja flore ili određenih grupa faune, ali ta istraživanja su djelimična, te ne raspolažemo preciznim podacima o stanju faune na ovom području", saopšteno je iz Nacionalnog parka "Kozara".

Istraživački projekat "Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" tokom 2013. godine finasirala je Fondacija "Raford", a u okviru istraživanja evidentirane su vrste ptica koje naseljavaju područje Nacionalnog parka "Kozara" i pojedinih ostalih područja planine Kozare, te su vršena terenska istraživanja i poređenja sa starijim podacima.

"Rezultati istraživanja iskorišteni su za planiranje praktičnih mjera zaštite postavljanjem vještačkih gnijezda za sove i djetliće, koji su ujedno i najugroženije i najznačajnije vrste. Montirane su kutije za dugorepu sovu, ugroženu i rijetku vrstu kojoj je Kozara jedno od najvažnijih staništa u cijeloj BiH, zatim za šumsku sovu i gaćastu kukumavku, karakterističnu za četinarske šume", navodi se u saopštenju.

Podaci su objedinjeni i na info-tabli za posjetioce parka na kojoj su označene najznačajnije vrste za posmatrače, njihov opis, zanimljive lokacije i staništa ptica.

SRNA

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic