Izdvajamo

Demokratski omladinski pokret kao organizacija svih mladih građana i građanki Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, oštro je osudila navode institucija Republike Srpske da Sarajevo više nije siguran grad za političare iz ovog entiteta nakon protesta ispred Parlamenta BiH.

"Ovi protesti su bili istinski građanski protesti na kojima su učestvovali pripadnici svih naroda u BiH te su trebali svim poslanicima poslati poruku da rade svoj posao, a ne samo pripadnicima jednog naroda kako tvrde predstavnici iz RS. Građani su tražili da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH kao vrhovnog legitimnog tumača Ustava BiH te se ogorčenje građana nije usmjerilo ni na jedan narod već isključivo na poslanike i Predstavnički doma BiH", saopćeno je iz Demokratskog omladinskog pokreta (DOP).

Kako bi dokazali da Sarajevo nikada nije i nikada neće biti opasan za bilo koga predstavnici DOP-a pozivaju predsjednika RS da dođe na kafu s mladim građanima ovog grada dana 10. juna te da u dostojanstvenoj debati obrazloži zašto misli da je sarajevska omladina prijetnja njemu i srpskim političarima.

"Mi bez problema možemo garantovati za njegovu sigurnost u našem gradu koji je uvijek bio primjer miroljubljivosti i suživota i koji će i takav ostati. Kao mladi ljudi ovog grada pozivamo građane cijele BiH da zanemare ovu redovnu nacionalističku retoriku koja ima za cilj da se prikupe novi politički poeni pred izbore 2014. godine, te da istraju u borbi za svoja prava, ne samo za JMB već i sve ostale zahtjeve koji će učiniti ovu državu boljom i bližom EU", stoji u saopćenju DOP-a.

Klix.ba

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.