Izdvajamo

 

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je danas javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava (sufinansiranje) i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu.

Ovogodišnjim budžetom za podsticaje planirano je 1,3 miliona KM, a zainteresovani poljoprivrednici prijave mogu predati do 25. maja 2023. godine.

Osnovni ciljevi dodjeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti.

Osim grantovskih sredstva za nabavku sjemena, rasada i mineralnog đubriva za povrtarsku proizvodnju, podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje po ovom pozivu dodjeljivaće se za sufinansiranje voćarske proizvodnje, protivgradne zaštite i druge opreme, nabavku sortnog sjemena strnih žita, kukuruza, TDS-a i heljde i nabavku vještačkog đubriva, izgradnje novih objekata i nabavke opreme za preradu u biljnoj proizvodnji, sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima i projekti RCDP, kao i za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.

Podsticajna sredstva planirana su i za sufinansiranje izgradnje novih objekata za uzgoj životinja, izgradnju objekata i nabavke opreme za preradu u animalnoj proizvodnji, izgradnju objekata i nabavke opreme za proizvodnju gljiva, ali i za sufinansiranje popravke i održavanja korištenih poljoprivrednih mašina, kao i za sufinansiranje troškova za ugovoreni plasman u Krajiškoj kući.

Kada je riječ o premijama, one su namijenjene za proizvedenu – isporučenu količinu mlijeka, pčelinja društva i proizvodnju kornišona.

Kako su naveli iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, odobrena sredstva mogu se ostvariti isključivo po osnovu bankovne uplate na račun dobavljača (sredstva se uplaćuju na tekući račun korisnika podsticajnih sredstava, za nabavljena sredstva) ili originalnog predračuna dobavljača (odobreni dio sredstva se uplaćuju na račun dobavljača).

Konkursne prijave za dodjelu podsticajnih sredstava sa svim prilozima potrebno je dostaviti na adresu: Centar za razvoj poljoprivrede i sela, Služba za planiranje i razvoj, Vojvode Momčila 10, 12 i 16, Banja Luka ili lično, predajom u kancelariji Službe za planiranje i razvoj Centra, radnim danom od 8.00 do 15.00 časova.

banjaluka.rs.ba

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."