Izdvajamo

 

U Prijedoru će do kraja godine biti aktivirane sve pogodnosti aplikacije Goparking u okviru projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH".

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić rekao je da je ovo veoma značajan projekat za Prijedor koji se na ovaj način približava evropskim gradovima u smislu boljeg i kvalitetnijeg načina života.
"Prije godinu i po uvedena je naplata parkinga putem SMS poruka, a ovim projektom smo otišli korak dalje i putem aplikacije naši građani mogu u svakom trenutku znati gdje mogu naći parking mjesto, a mi u Gradskoj upravi u svakom trenutku imamo uvid koliko je vozila na parkinzima, kolika je naplata taj dan i da li radnici na ovim poslovima ispunjavaju svoje zadatke i obaveze", rekao je Kabić.
Srđan Zagorac iz firma "Lanako" rekao je da je u Prijedoru započelo instalisanje parking opreme i da se očekuje da do kraja godine sistem u potpunosti profunkcioniše u smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad.
"Ovom aplikacijom postoje dio zajednice gdje u BiH već postoje gradovi koji ovo koriste, a biće prvi grad u Republici Srpskoj koji će imati jedno ovakvo rješenje, sveobuhvatno, i, u punom smislu riječi, jedno pametno upravljanje parking sistemom", dodao je Zagorac.
Voditeljka projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" Kristina Erak rekla je da se osim u Prijedoru, projekat realizuje još u Tešnju, Palama, Zenici i Zvorniku. Osim "Lanaka", u projekat su uključeni i drugi partneri, a pokrovitelj je njemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ.

prijedorgrad.org

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).