Izdvajamo

 

Sve je više investitora zainteresovanih za ulaganje u iskorištavanje solarne energije na području Unsko-sanskog kantona, a poslije Bosanskog Petrovca, solarna elektrana će se graditi i u Sanskom Mostu.

Investitor je preduzeće “Energy Cat” iz ovoga grada, koje je već ishodovalo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta.

Zasad se radi o dvije solarne elektrane, snage od po jedan megavat, a predstavnici investitora kažu kako bi kompletan energetski projekat trebalo da bude zaokružen na ukupno 25 megavata.

“Na ovakav red koraka smo se odlučili zbog administrativnog nivoa za izdavanje dozvola, jer se dozvole za kapacitete do jednog megavata izdaju na lokalnom nivou. Građevinska dozvola već je izdata u općini Sanski Most i čeka se njena pravosnažnost. Dosadašnja vrijednost investicije samo u opremu je pet miliona maraka, a dobijanje svih dozvola trajalo je tri godine”, kažu u pomenutoj firmi.

Navode kako bi ovaj solarni park cijeli ovaj prostor mogao učiniti ekonomski nezavisnim te da će se fabrike u budućnosti graditi tamo gdje je energija, jer je njen prenos enormno poskupio.

Podsjećamo da je nedavno njemačka kompanija “Promondis” dobila sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac, a ukupna investicija procijenjena je na 65 miliona eura i biće jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona.

U sklopu ovog projekta planirana je izgradnja solarnog parka na tri lokacije, a ukoliko bude sve teklo prema planu, to će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije i zauzimaće površinu od oko 150 hektara.

Također, još nekoliko investitora pokazalo je interes za ulaganje u proizvodnju solarne energije na području Bosanskog Petrovca, a radi se o općini s najvećim brojem sunčanih dana u Bosni i Hercegovini. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

inmedia.ba

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.