Izdvajamo

 

Javna kuhinja u LJubiji danas prestaje s radom, dok se u javnoj kuhinji u Prijedoru, koju takođe vodi Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života”, broj korisnika smanjuje, izjavio je danas Srni predsjednik ovog udruženja Danko Malešević. On je naveo da je razlog prestanak sufinansiranja iz budžeta grada kojim je snabdijevano 90 od ukupno 150 korisnika koliko se posredstvom ovog udruženja hrani.

“U LJubiji smo imali 40 korisnika i za njih od danas ne dijelimo obroke, a u Prijedoru smo imali 110 o taj broj od danas smanjujemo na 60, koje finansiraju donatori”, rekao je Malešević.

Malešević je podsjetio da za septembar i oktobar potražuje od grada oko 15.000 KM za 90 korisnika s cijenom obroka od 2,60 KM koja je ugovorena na početku godine i koja se nije mijenjala.

“Mi možemo nastaviti sa radom ako grad refundira ta dva mjeseca i ako je izvjesno da će nastaviti sufinansiranje do kraja godine”, dodao je Malešević.

Javnu kuhinju u Prijedoru vodi i Udruženje građana “Optimisti” koje, prema evidenciji Centra za socijalni rad, ima 207 korisnika s pravom na ishranu, od kojih 172 svakodnevno dolazi po obroke, a za 35 se dostavljaju prehrambeni paketi zbog toga što žive u udaljenijim područjima grada, o čemu se sedmično izvještava Centar za socijalni rad.

Zijad Čanić iz “Optimista” kaže za Srnu da je za svoje korisnike od početka godina do danas udruženje uplatilo 13.966 KM za struju i vodu, za donacije i stipendije obezbijedilo 20.600 KM, a privuklo ukupno 97.000 KM sredstava za rad mimo budžeta grada.

“Imamo i 27 korisnika koji ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje ovog proširenog prava iz budžeta grada, ali i za njih i za sve druge naše aktivnosti mi imamo stalnu komunikaciju sa donatorima i privrednicima. Grad pokriva 35 do 40 odsto naših potreba, a ostalo su drugi izvori finansiranja”, istakao je Čanić.

On je podsjetio da je, zahvaljujući donaciji Vlade Republike Srpske, skladište ove javne kuhinje snabdjeveno za do kraja godine sa 90 odsto potrepština i da će, bez obzira na prestanak finansiranja iz budžeta grada, udruženje izaći iz ove situacije.

“Pozivamo i korisnike iz LJubije da nam se obrate jer možemo podijeliti pakete hrane za mjesec dana, da se nekako prebrodi ova situacija”, poručio je Čanić.

Gradonačečnik Prijedora Slobodan Javor prošle sedmice je u izjavi za Srnu podsjetio da je budžetska stavka za sufinansiranje javnih kuhinja za ovu godinu rekordnih 150.000 KM i da je za tu namjenu intervenisano sa dodatnih 20.000 KM.

Prema podacima Centra za socijalni rad Prijedor, početkom godine 259 korisnika imalo je pravo na javnu kuhinju. S cijenom obroka od 2,60 KM taj bi broj korisnika na godišnjem nivou iziskivao više od 240.000 KM prenosi Srna.

Srna

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....