Izdvajamo

 

U proizvodnom pogonu “Kalcedonije” u Prijedoru, organizovan je Dan otvorenih vrata za sve one koji žele da se detaljnije upoznaju sa uslovima rada i poslovanjem ove italijanske kompanije. U planu je proširenje proizvodnje, zbog čega im je potreban veći broj radnika. Brojni građani iskoristili su priliku da obiđu pogon u Brezičanima. Razgledali su savremene mašine i prostor gdje se vrši pripremni dio te šivanje ženskih čarapa ovog poznatog italijanskog brenda. Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

“Radim u ‘Kalcedoniji’ preko tri godine. Operater sam na TC-u, odnosno vršenju pripreme za šivaonu. Pravimo veliku količinu, da bi šivači mogli da šiju čarape. Zadovoljna sam platom, vikend nam je slobodan i imamo četiri kolektivna godišnja u godini dana”, rekla je Zorica Jojić.

Ruffoli Francesco, direktor “Kalcedonije” za BiH, rekao je da su organizovali Dan otvorenih vrata s ciljem prezentovanja firme i onoga čime se bave, ali i zbog zapošljavanja novih radnika.

 

 “Bavimo se šivanjem ženskih čarapa. Imamo dvije faze proizvodnje. Prva je u potpunosti automatizovana, a druga faza je završni proizvod, sašivene čarape koji dalje ide na obradu. Sirovina nam dolazi iz Italije i jedan dio iz Hrvatske. Cilj nam je da zaposlimo još radnika, koji su nam potrebni, a nudimo dobre uslove”, rekao je Ruffoli.

“Kalcedonia” u Prijedoru trenutno zapošljava 440 radnika, a potrebno im je još 200. U Bosni i Hercegovini imaju još tri proizvodna pogona: jedan u Novom Gradu i dva u Novoj Topoli. Ova italijanska kompanija raspolaže sa pet hiljada prodajnih objekata u 43 zemlje svijeta.

Tekst:Kozarski/ Foto i video Nijaz-Caja Huremović

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.