Izdvajamo

 

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska koju bi činilo 12 naseljenih mjesta.

Vlada je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi Nacrt zakona o osnivanju opštine Omarska i uputi ga Vladi na razmatranje, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Inicijativu za osnivanje opštine prihvaćena je na sjednici Vlade nakon razmatranja inicijative Odbora za osnivanje opštine Omarska, elaborata o opravdanosti teritorijalne promjene, mišljenja Skupštine grada Prijedor i Komisije za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje navedene opštine.

Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska imenovana rješenjem Vlade prethodno je dala obrazloženo pozitivno mišljenje o inicijativi Odbora za osnivanje opštine Omarska i o elaboratu o opravdanosti teritorijalne promjene, odnosno o ispunjenosti uslova za osnivanje navedene opštine.

Vlada smatra da postoji opravdana potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Prijedora i Banjaluke koji ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane opština po evropskim standardima.

– Osnivanje opštine Omarska dovešće do pozitivnih rezultata po materijalni i svaki drugi položaj građana, preduzeća i drugih organizacija područja nove opštine, što pokazuje i procijenjeni budžet opštine Omarska od oko 6.000.000 KM – navode iz Vlade.

Autor: SRNA/Srpskainfo

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).