Izdvajamo

 

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska koju bi činilo 12 naseljenih mjesta.

Vlada je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi Nacrt zakona o osnivanju opštine Omarska i uputi ga Vladi na razmatranje, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Inicijativu za osnivanje opštine prihvaćena je na sjednici Vlade nakon razmatranja inicijative Odbora za osnivanje opštine Omarska, elaborata o opravdanosti teritorijalne promjene, mišljenja Skupštine grada Prijedor i Komisije za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje navedene opštine.

Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska imenovana rješenjem Vlade prethodno je dala obrazloženo pozitivno mišljenje o inicijativi Odbora za osnivanje opštine Omarska i o elaboratu o opravdanosti teritorijalne promjene, odnosno o ispunjenosti uslova za osnivanje navedene opštine.

Vlada smatra da postoji opravdana potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Prijedora i Banjaluke koji ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane opština po evropskim standardima.

– Osnivanje opštine Omarska dovešće do pozitivnih rezultata po materijalni i svaki drugi položaj građana, preduzeća i drugih organizacija područja nove opštine, što pokazuje i procijenjeni budžet opštine Omarska od oko 6.000.000 KM – navode iz Vlade.

Autor: SRNA/Srpskainfo

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać