Izdvajamo

 

Predsjednik Skupštine grada Prijedor danas je organizovao prijem za članove KUD-a "Kozara" iz Kozarca.

Povod prijema je bilo nedavno učešće ovog Kulturno umjetničkog društva na Međunarodnom festivalu folklora "Saraj 2022" koji je održan u Skoplju u Makedoniji. Na festivalu su osim dva KUD-a iz Makedonije učestvovali i KUD-ovi iz osam drugih zemalja. KUD "Kozara" je bio jedino pozvano društvo iz Bosne i Hercegovine. Vođe ovog puta su bile Mirjana Joldić, Aida Alić i Hamdija Joldić.

" Izuzetno velika čast nam je bila da predstavljamo državu i naš Prijedor na ovom velikom festivalu. U sklopu posjete Skoplju imali smo i prijem kod gradonačelnika. Za domaćine imamo samo riječi hvale za gostoprimstvo i organizaciju festivala te smo ih pozvali da posjete Prijedor i učestvuju na našoj smotri folklora. Želimo da iskoristimo priliku da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način pomogli naš odlazak u Makedoniju, a i da se zahvalimo gradonačelniku Prijedora, Slobodanu Javoru i predsjedniku Skupštine grada, Mirsadu Duratoviću, za finansijsku pomoć za odlazak na festival." izjavili su članovi KUD-a "Kozara".

" Grad Prijedor je uvijek podržavao promociju i čuvanje kulture i tradicije našeg kraja, rad naših KUD-ova a naročito kada se radi o učešću na međunarodnim festivalima. Članovi naših KUD-ova su svojevrsni ambasadori našeg Prijedora, promotori njegove kulture, tradicije i običaja ali zasigurno se svaka prilika iskoristi i za promociju turističkih potencijala Prijedora. Iz tog razloga Gradska uprava će i dalje stajati uz naša društva i podržavati njihov rad.", izjavio je predsjednik Duratović.

prijedorgrad.org

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.