Izdvajamo

 

Umjesto „oštrih reakcija“ na sinošnje veličanje presuđenog ratnog zločinca Mladića u Prijedoru, „osude“ čina, organizatora i učesnika defileja upućujem otvoreno pismo mojim sugrađanima u Prijedoru

 Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine Prijedora, nakon sinoćnjeg divljanja po ulicama tog grada, uputio je otvoreno pismo svojim sugrađanima. Pismo prenosimo u cijelosti:

Prijedor, 09.01.2022.godine

OTVORENO PISMO PRIJEDORČANIMA

Umjesto „oštrih reakcija“ na sinošnje veličanje presuđenog ratnog zločinca Mladića u Prijedoru, „osude“ čina, organizatora i učesnika defilea upućujem otvoreno pismo mojim sugrađanima u Prijedoru.

Dragi moji Prijedorčani,

Mogao bih jutros postaviti 30 pitanja...i još 130...ali mi treba samo jedan odgovor.

Da li će Prijedor ćutanjem i nečinjenjem davati „vjetar u leđa“ raznim huliganima koji i danas žele da od Prijedora naprave crnu tačku na karti ljudskosti, izoluju nas od ostatka naprednih procesa koji vode u bolju budućnost za nas i našu djecu i svojim huliganstvom vode ka tome da svi mi Prijedorčani živimo lošije i u nesigurnosti u svome gradu?

Očekujem da će nadležne institucije, MUP i Tužilaštvo u Prijedoru, izuzeti snimke svih video nadzora sa banaka, trgovina, butika i zvaničnih kamera policije i Grada Prijedora koje se nalaze na pravca kretanja kolone, identifikovati počinioce i daće prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) kvalifikovati ovaj defile kao krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

Pitam vas:

Znate li da je moga petnaestogodišnjeg brata ubio pripadnik MUP-a RS-a 20.07.1992.godine u rodnim Bišćanima?
Znate li da su moga oca ubili pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 20.07.1992.godine u našim rodnim Bišćanima, na kućnom pragu?
Znate li da su moga dida i nanu ubili neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07.1992.godine u Bišćanima u dvorištu porodične kuće?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 1992.godine ubili 47 mojih Duratovića?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07 1992.godine ubili 17 djece u Bišćanima a ukupno 102 u Prijedoru?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07 1992.godine silovali i ubijali žene u Bišćanima?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i vojske RS 20.07 1992.godine ubili 258 civila u Bišćanima?
Znate li da niti jedan od ovih zločina nije procesuiran?
Znate li da li ubica moga brata danas paradira u stroju MUP-a RS u Banja Luci dok masa aplaudira paradi ?
Znate li da je preko 50 pripadnika MUP-a RS i Vojske RS iz Prijedora do danas osuđeno za ratne zločine u Prijedoru, da se vode postupci za preko 30 pripadnika a da su istrage za mnoge u toku i da slijede nova hapšenja i procesi ?
Znate li da je ubijeno 3176 civila nesrpske nacionalnosti u Prijedoru i da su ekshiumirani na preko 500 lokaliteta?
Neuzimajući u obzir presude, sve da ih i nema, da li (NE)čovjek Mladić koji je komandovao ovim jedinicama zaslužuje veličanje ili osudu?
Znate li da su i u najteža vremena 1992.godine neki pripadnici MUP-a i Vojske RS, Prijedorčani, pomagali i spašavali svoje sugrađane iz logora ?

Nedozvolimo danas da u miru ovakvi huligani, koji ne žele dobro našem Prijedoru, unište sve ono što smo gradili zadnjih dvadeset godina na uspostavi suživota i pomirenja u našem gradu.

 Mirsad Duratović
Prijedor

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.