Izdvajamo

 

Umjesto da djeluju u institucijama u kojima primaju plate i naknade prijedorski političari se uvijek ovako okupe sa onom šakom jada od udruženja i dva medžlisa islamske zajednice i na taj način se pokažu pred glasačima kao neko ko vodi brigu o povratnicima.

Predsjednik skupštine grada Prijedora je po ovom pitanju trebao da traži vanrednu sjednicu, da sazove predstavnike lokalne vlasti i policije i da traži od većine koja ga je izabrala da po ovom pitanju poduzmu niz hitnih mjera.
On se radije slika sa pripadnicima svoga jata i piše saopštenja kojima je jedina svrha da se negdje objave u medijima.
I kakvu su samo reprezentaciju „predstavnika“ sastavili. Azra Pašalić, dobitnica ordena Republike Srpske i žena koja je na ovaj dan u svom mandatu predsjednice skupštine čestitala dan DRŽAVNOSTI Republike Srpske. Mirsad Duratović iza kojeg stoji Ujedinjena srpska čiji su poletarci sinoć koračali sa bakljama, pa ova nasmijano namrgođena ekipa iz SDA, koji dolaze iz politike koja je aminovala Republiku Srpsku i stvorila današnjeg Dodika sa svim njegovim polugama moći.
Udruženja građana, njihove kapacitete i domete neću ni komentarisati, zapravo je teško i naći razliku, logoraše vode političari, Behar isto tako, a čudno kako još nisu nakalemili i udruženje Familija od Azre Pašalić da bude brojnija ekipa, ionako se više nabraja političara i udruženja nego što ih je bilo na tom sastanku.
Predsjedniče skupštine Grada, vanrednu sjednicu zakaži, od kolega iz skupštinske većine koji te drže na vlasti traži da se ograde od ovakvih dešavanja u Prijedoru i sa budžeta Grada ukinite sve one koji u svojim aktivnostima na bilo koji način izazivaju nacionalnu netrpeljivost, uključujući i sportske klubove čiji navijači su najvidljiviji u širenju mržnje.
Kada su u pitanju zahtjevi građana, udruženja, vjerskih zajednica i političara, tužilaštvo djeluje jedino po krivičnim prijavama a ne postupa na osnovu saopštenja koja se šalju u medije. To su elementrane stvari koje i vi sa ove slike treba da znate, zato ako želite nešto poduzeti onda podnesite prijavu protiv onih koji su ovo organizovali, policija je morala identifikovati toliku povorku i tek onda se nadajte da će tužilaštvo možda nešto poduzeti. Nemojte vi podučavati tužioce i policiju kako će doći do snimaka i identifikovati počinioce. To je njihov posao a vaš da podnesete krivičnu prijavu i djelujete tamo gdje ste na izborima osvojili funkciju.
Ako to ne uradite onda je jasno da i vama dobro dođu ovakvi defilei, da se pojavite kao zaštitnici, i vama je izborna godina, zar ne?

 

Edin Ramulić

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.