Izdvajamo

 

I ove godine lijepa priča iz Kozarca: Austronet iz Kozarca, firma koje se bavi izradom zaštitnih mreža 2021.godinu zavržili su sa velikim uspjehom. Danas je bilo svečano, radnici su zajednički proslavili uspjev koji su postigli u ovoj 2021.godini.

Enes Kahrimanović, direktor Austroneta, za Kozarac.eu, kaže: "2021. god. završili smo jako uspješno, prezadovoljni, sa 150 radnika. U ovoj korona godini zaposlili smo 20 radnika. Nadamo se, ako politička situacija u Bosni i Hercegovini bude se kretala u nekom pozitivnom smjeru, da ćemo imati još nekih ulaganja koje smo planirali u ovoj godini, ali smo zaustavili zbog političke situacije koja je takva. Vjerovatno ćemo u narednoj 2022.godini proširivati jedan dio proizvodnje".

"Želim, da se zahvalim svim radnicima u Austronetu na jako velikoj požrtvovanosti, na udjelu svog rada u ovom korona vremenu, na učinku koji su postigli. Svi zajedno smo prošli korona godinu bez većih posledica.
Nadam se da će svi u zdravlju i veselju dočekati novu 2022. godinu i da ćemo svi zajedno početi, sa većim elanom, požrtvovanosti koju su i do sad imali, 2022.godinu".

"Kao i svake godine mi smo ove godine ispoštovali trinaestu platu, ispoštovali smo premiju i tako će biti u narednim godinama. Jedan stub države su građani, a građeni su radnici. Ako nećemo razmišljati u ljudim koji žive u Bosni i Hercegovini koji rade, ako nećemo svake godine pokušati povećati platu i njihov standard, onda nećemo imati ni od države ništa".

"Mi radimo u tom smjeru da svake godine jedan određeni procenat povećamo plate. Nadamo se da će i državni organi imati sluha pa će privrednicima na neki način omogućiti ili ih osloboditi nekih nameta koje su imali, da bi ljudi, građani, radnici, ove države bolje živjeli".

Na kraju razgovora Kahrimanović kaže: "Svim radnicima, našim kooperantima želim uspješu i berićetnu novu 2022.godinu".

Naredne tri sedmice Austronet ima kolektivni godišnji i 10.januara nastavljaju sa radom.

Nijaz-Caja Huremović

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.