Izdvajamo

 

PRIJEDOR - U Orlovcima kod Prijedora počela je svečanost kojom će biti ozvaničen početak realizacije projekta izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor.

Svečanosti prisustvuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, direktor "Autoputeva" Dušan Topić i predstavnici kineske kompanija Shandong Hi-Speed International (SDHS-CSI).

Na početku svečanosti intonirane su himne Republike Srpske i Kine, a potom je prikazan filom o najvažnijim infrastrukturnim projektima u Srpskoj.

Riječ je o početku izgradnje prve faze autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad koji će, kao sastavni dio mreže auto-puteva i brzih puteva u Republici Srpskoj, biti izgrađen na osnovu koncesionog sporazuma koji je Vlada Srpske postigla sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International (DHS-CSI).

Auto-put Banjaluka-Prijedor biće dug 40,7 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona evra. Rok za završetak radova je tri godine.

Izgradnjom ovog auto-puta biće rasterećen dio postojeće putne mreže uz poboljšanje uslova za korisnike između Banjaluke i Novog Grada.

Takođe, biće omogućen brži i efikasni prolazak tranzitnog saobraćaja, smanjeno vrijeme putovanja i operativnih troškova vozila, a najvažnije trebalo bi da smanji broj saobrađajnih nezgoda.

nezavisne

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.