Izdvajamo

 

Nakon što su evropske zemlje počele postepeno da izlaze iz krize uzrokovane pandemijom virusa korona i dijaspora je odriješila kesu pa je u drugom kvartalu ove godine po osnovu novčanih doznaka u BiH stigao 741 milion maraka, što je za 161 milion KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući tansferi u drugom kvartalu ove godine iznosili su 1,07 milijardi maraka, od čega se 741 milion odnosio na novčane doznake. U Centralnoj banci objašnjavaju da je razlog za povećanje iznosa koji je stigao po osnovu novčanih doznaka postepeni izlazak iz recesije u zemljama iz kojih pristižu doznake, a time i stabilizacija prihoda onih koji šalju doznake u našu zemlju.

– Drugi važan razlog je ponovno uspostavljanje putovanja koja su bila ograničena u istom periodu prošle godine usljed pandemije pa se bilježi veći broj dolazaka naših građana iz inostranstva, a time i doznaka koje oni lično donose – naveli su za “Glas Srpske” u Centralnoj banci BiH.

Uzimajući u obzir proteklih pet godina, odnosno od 2016. zaključno sa drugim kvartalom ove godine, ističu da je ukupan iznos novčanih doznaka iz inostranstva dostigao 14,88 milijardi maraka.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo rekao je da se rast iznosa pristiglih doznaka iz inostranstva vezuje za stanje u privredama zemalja gdje naši ljudi rade.

– Dijaspora je iz godine u godinu brojnija pa i zbog toga u BiH stiže više novca po osnovu doznaka. Generalno, doznake iz inostranstva su jedna od najstabilnijih stavki platnog bilansa od rata do danas. Možda su jedino u ovom periodu pandemije bile niže, a inače godišnje iznose oko tri milijarde maraka – rekao je Đogo.

Dodao je da i odavde odlazi jedan dio novca u inostranstvo, ali da je tu uglavnom riječ o sredstvima koja roditelji šalju djeci koja studiraju u inostranstvu.

Istakao je da kako se normalizuje situacija u vezi sa pandemijom, doznake su nešto na šta se sigurno može računati.

– Rast doznaka makroekonomski je za nas bitna stavka, jer doznake pokriju gotovo tri četvrtine deficita računa robe i računa usluga – istakao je Đogo. Dodao je da bi mnogo značajnije bilo da BiH poveća konkurentnost i da se smanji spoljnotrgovinski deficit te da brže raste bruto domaći proizvod.

Penzije

U Centralnoj banci BiH navode da su ostali tekući transferi u drugom kvartalu ove godine iznosili 334,5 miliona KM, od čega se 302,8 miliona KM odnosilo na penzije iz inostranstva. U istom periodu lani ostali tekući transferi iznosili su 350,6 miliona KM, od čega se na penzije iz inostranstva odnosilo 324,8 miliona KM.

glassrpske.com

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).