Izdvajamo

 

Stanovnici Kozarca tvrde da ih Bošnjaci u Vijeću naroda RS-a nisu zaštitili na pravi način, Bratić im odgovara da su sami krivi za problem.
Dodikove izjave da će se trasa mijenjati više su u sferi politike nego što je realno moguće, smatra Bratić.

Mještani Kozarca, mahom povratnici Bošnjaci, negoduju zbog predložene trase autoputa Banjaluka - Prijedor, a nekolicina njih bila je šokirana što su, kako kažu, obilježja kuda će ići trasa postavljena u neposrednoj blizini njihovih kuća. Kako je za Oslobođenje rekla Nirveta Huskić, čija majka živi na području Kozarca, obilježje je postavljeno na oko dvadeset metara od njihove kuće, dok su od kuća njihovih komšija postavljena na oko pet metara.

ODBAČENE PRIMJEDBE
- Kada sam ljetos bila u Kozarcu, bila sam prisutna na raspravi i tada nam je rečeno da su se naše mjesne zajednice složile s tom trasom. Iznosila sam primjedbe zbog toga što su obilježja stavili blizu kuća, ali ništa nisu prihvatili. Kada sam ih pitala koliko shodno zakonu moraju biti od kuće, rečeno mi je 60 metara. Kada sam ih pitala, ako odlučim da pravim kuću na svojoj zemlji kraj autoputa, koliko moram biti udaljena od autoputa, rečeno mi je 200 metara. Onda sam pitala kako je zakon za vas takav, a za mene ovakav? Niko nije imao odgovor, rekla nam je Huskić, dodajući da mještani nadu još polažu u Jusufa Arifagića iz Kozarca, vlasnika farme Arifagić Investment, u nastojanjima da zaštite svoje interese.

 

Arifagić za naš list ističe da stanovnici Kozarca nisu protiv autoputa, već traže da se on izmjesti 500 metara južno, jer tada ne bi bila porušena skoro nijedna kuća.

- Autoput bi prešao preko dijela zemljišta koje je lošijeg kvaliteta nego zemljište koje bi bilo korišteno za trasu. Drugi problem je što je trasa planirana da ide mnogim ljudima uz same kuće, u kojim bi bilo nemoguće živjeti. Autoput prolazi vrlo blizu ukrajinske crkve, presijeca zemlju koja će danas-sutra služiti za groblje. Prolazi ispred moje farme na 50-ak metara, iako imam ekološku dozvolu. Ugrožena je i firma SB Laser koja je dobila upotrebnu dozvolu u decembru prošle, a ove godine autoput ide uz njene temelje. To bi smetalo njihovim laserima i rezanju i na taj način bi poslovi bili zaustavljeni. Radi se o švicarskoj investiciji, koja je ugrožena kao i moja farma, govori Arifagić.

Kaže nam da je odlučio pravno braniti firmu kao i Edhem Bešić, vlasnik firme SB Laser, kako bi zaštitili svoje investicije, a zastupa ih advokatska kuća Mesić iz Bihaća. Podsjeća da su se godinu vodili razgovori, da se na kraju iskristalisala jedna trasa te nakon svega pita zašto Klub Bošnjaka nije potegao vitalni nacionalni interes. Arifagić smatra da su time uradili lošu stvar za povratnike i da su prodani. Prokomentarisao je i Dodikovu posjetu Omarskoj, gdje je mještanima srpske nacionalnosti obećao da će trasa biti dijelom korigovana.

 - Građani Bistrice, Lamovite i Omarske su dobili obećanja da će trasa koja je presijecala sela biti pomjerena. Mi na području Kozarca nismo dobili nikakva obećanja i pokušavamo da dođemo do vlasti RS-a i nađemo rješenja. Nastojim da zaštitim svoju firmu i 40-ak radnih mjesta, kaže Arifagić.

 

Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a iz Koalicije zajedno za BiH, nazvao je demagogijom Arifagićeve izjave jer su, kako kaže, svi imali mogućnost da se uključe i traže prava ako su ugroženi.

ZAJEDNIČKA KOMISIJA
- Prije godinu sam se uključio u rješavanje problema i dva puta su održani protesti kada smo sa kolegama iz Vijeća naroda pokrenuli pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa zbog Zakona o parcelaciji koji je bio usvojen u NSRS-u po hitnom postupku. Kada je došao prijedlog da se formira zajednička komisija u kojoj će participirati mještani Kozarca i članovi Ministarstva i Instituta za građevinarstvo, koje je odgovorni projektant, i da se na licu mjesta nađe najoptimalnija trasa, po viđenju mještana koji tu žive nađeno je najoptimalnije rješenje. Dogovoreno je da se iznađe mogućnost da se uradi podvožnjak i nadvožnjak na prostoru Kozarca i da se njegova funkcionalnost ne dovede u pitanje. Očekivao sam da se Arifagić aktivnije uključi, rekao nam je Bratić.

U Institutu za građevinarstvo IG d. o. o. Banjaluka nisu željeli davati bilo kakve informacije o negodovanju bošnjačkih povratnika niti o eventualnom pomjeranju trase u Omarskoj. Kako saznajemo, vlasnici parcela i objekata pogođenih eksproprijacijom zbog gradnje autoputa imali su razgovor u sali MZ Kozarac o ovom problemu s ekspertima iz oblasti imovinskopravnih odnosa.

 oslobođenje.ba/ foto:Nijaz-Caja Huremović

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011