Izdvajamo

 

Prijedorska kompanija Cromex, nastala prije 17 godina, primjer je kako se vlastitim sredstvima i znanjem, pouzdanim, lojalnim i edukovanim kadrom, može biti uspješan. Vlasnik firme Mirsad Ramić, inače povratnik iz Švicarske koji je tamo godinama radio, odlučio se vratiti u Sanski Most, a potom u rodni Prijedor, gdje je sve i pokrenuo. Enes Pehlić, direktor Cromexa, kaže nam da je najprije bila osnovana zanatska radnja, a 2010. je sve to prešlo u d. o. o.

SUDBONOSNI KORAK
- Te godine sam i ja došao i od tada smo sa sedam uposlenih do danas došli do broja 77. Bavimo se proizvodnjom i obradom metalnih elemenata, konstrukcija, kako od običnog željeza, tako do aluminijuma i rostfraja. Posjedujemo i veliki broj CNC mašina, gdje su ispočetka bile bušilice, brusilice, dok danas imamo savremene laserske mašine za obradu i rezanje limova, za cijevni laser, apkant prese, mašine za obradu i frezanje metala, te za savijanje, rolanje, zavarivanje, komore za pjeskarenje, farbanje. Sve to možemo zadovoljiti ne samo uslugom, poluproizvodima nego i praviti gotove proizvode, što nam je cilj, da jednostavno ovdje u našoj zemlji imamo sopstvene proizvode i kao takve izvozimo vani, jer je to najbolji efekat, kaže Pehlić, čiju firmu čine kvalifikovani stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom, naročito u metalnoj industriji (bravari, varioci, tokari i drugi).

 

Inovacija je ono što ovu bh. firmu čini posebnom, jer su, kako kaže Pehlić, posebno ponosni na proizvode poput električnog mopeda, antivandal javnog toaleta od inoksa (muški, ženski i uniseks za invalide ili kao cjelina), patentirane rude za šlepanje, a tu su i parking blockeri, kašike za cipele i ostali proizvodi.

Ova 2021. je pokazatelj da se vraćamo na kolosijek iz 2019, a iduća godina zasigurno će donijeti promjene nabolje i bit će to jedna fina priča.

- Električne mopede, koji su inače mopedi budućnosti, za koje smo uradili homologaciju i pribavili sve potrebne certifikate, još nismo plasirali u inostranstvo zbog poremećaja na tržištu, usporavanja. Njegova prednost je u jednostavnosti, izdržljivosti i u praktičnoj primjeni. Plasirani su na domaće tržište, a prvi veći, značajniji korak je saradnja s hrvatskim poštama u Mostaru, tako da je to jedan sudbonosni korak, gdje je tih prvih deset mopeda u opticaju. Prije pandemije smo preko Vanjskotrgovinske komore BiH učestvovali i na sajmovima u Stuttgartu, Hanoveru, ali smo sad zbog korone napravili pauzu i jednostavno se promovišemo putem društvenih mreža, web stranica, medija, navodi direktor Cromexa, te dodaje da su u planu i novi proizvodi.

- U toku su pregovori s nekoliko svjetskih firmi iz Njemačke i Engleske, gdje bismo za njih trebali raditi određene proizvode (električni bicikli i trotineti, ono što je svjetski hit). Kina ne može zadovoljiti te potrebe, došlo je do poremećaja i zato je naša zemlja idealna po pitanju proizvodnje i distribucije tih proizvoda. Danas kad natovarite kamion, za tri dana bi bio u Evropi, a to je iz Kine nemoguće, tako da je ovo naša šansa o kojoj smo razgovarali i na nedavnoj panel-diskusiji USAID-ovog programa “Jačanja radne snage i pristupa tržištu”. Jednostavno, to je šansa za firme koje žele uspjeti, a koje proizvodnju baziraju na stvarnosti, realnosti, iskrenosti, poštenju i imaju mogućnost sa svojom tehnologijom, tehnikom i ljudskim resursima napraviti iskorak na evropsko i svjetsko tržište. Da time zadržimo mlade, pametne kadrove, kojih ima u BiH jako puno, a s kojima možemo i dalje investirati i ulagati u nove inovacije, kaže Pehlić.

Ni plata nije ta koja će zadržati mlade, jednostavno, moramo se svi angažovati da stvorimo ambijent sigurnosti, prosperiteta i perspektive

Ističe da i njihovu firmu nije zaobišla pandemijska kriza, jer su imali pad prometa od oko 30 posto.

- Ipak smo u cijeloj toj priči kupili nepunih 60 hiljada kvadratnih metara prostora u Prijedoru, koji je bio neophodan za proširenje proizvodnje i ostvarenje zacrtanih planova, sopstvenim snagama zaposlili dvadesetak ljudi. Nikakvu pomoć od države nismo imali, izuzev nešto iz Federacije, tačnije donacija u vezi sa uplatom doprinosa. Pomoć države je minimalna, ali se oslanjamo na vlastite resurse, govori nam Pehlić, te se osvrće na pristup finansiranju.

OBOSTRANA KORIST
- Dolazim iz manjeg bh. entiteta, gdje vlada neka nesigurnost, ali imamo partnerski odnos s inostranim firmama koje ulažući u nas indirektno pomažu i proširenje kompanije, proizvodnih kapaciteta i asortimana proizvoda, gdje postoji obostrana korist, nas kao proizvođača, a imaju i kvalitetan proizvod nadohvat ruke, koji se vrlo brzo isporučuje i gdje je reklamacija svedena na minimum, pojašnjava Pehlić.

 

Nijedno preduzeće, pa ni kompanija Cromex, nije pošteđeno problema odlaska mladih iz BiH.

- Ovo je područje gdje se uvijek išlo u pečalbu, ali se narod i vraćao. Od onih koji odu vrlo malo se vraća, jer vlast čini sve da tako i bude, ambijent je sve lošiji. Zapošljavanje radnika je dugotrajan proces koji zahtijeva angažman svih nas, od institucija, privrednika, zakonodavstva, tako da će to još dugo potrajati. Toliko se ulaže u energiju, znanje, novac, da bismo stvorili sve ono što danas imamo, jer smo sve to stvorili ličnim sredstvima, nije Bogom dano, poručuje Pehlić.

 

oslobođenje.ba

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.