Izdvajamo

 

Grad Prijedor na čijem je čelu Dalibor Pavlović odlučio je da se zaduži za 20 miliona maraka, dok će, računajući kamate i troškove, vratiti više od 25 miliona KM. Koliko su gradske finansije stabilne, a Prijedor pouzdan klijent za ovako veliki kredit, pokazuje da su banke odbile da ih kreditiraju bez državnih garancija, tako da će teret otplate pasti na Budžet Republike Srpske, ukoliko grad to ne bude mogao.

Pavlović kredit potražuje na deset godina, sa grejs periodom od godinu dana, a većinu sredstava planira potrošiti na refinansiranje postojećih obaveza prema kreditima komercijalnih banaka, dok će drugi dio biti utrošen na kapitalne investicije.

Za refinansiranje obaveza predviđena je suma od više od 13 miliona maraka, dok će za kapitalne investicije biti utrošeno gotovo 7 miliona KM.

Kada su u pitanju kapitalne investicije najviše novca je planirano za infrastrukturu industrijske zone „Aerodromsko naselje“ za šta će biti izdvojeno čak 1,4 miliona maraka, dok je za uvođenje i obnovu sistema javne rasvjete predviđeno 1,2 miliona KM.

Za rekonstrukciju ulice Majora Milana Tepića grad planira izdvojiti čak 800.000 maraka, a isto toliko i za ugradnju reflektora na stadionu „Rudar“, dok je za infrastrukturu u „Celpaku“ predviđeno 600.000 KM.

Pavlović je za rekonstrukciju domova i ostalih objekata u vlasništvu Grada Prijedora odlučio potrošiti 270.000 KM, a za revitalizaciju zelenih površina 80.000 maraka.

U Gradskoj upravi smatraju da će ih uređenje eksterijera oko Boračkih zgrada u naselju Pećani koštati 420.000 KM, dok za dogradnju zgrade „Poslovnog centra Prijedor“ izdvajaju 124.000 maraka.

Od kapitalnih investicija su još planirane hitne rekonstrukcije puteva, hladnjača u Omarskoj, izgradnja nadstrešnica na Gradskoj tržnici i drugi projekti.

„Način obezbjeđenja kredita je Garancija Republike Srpske, mjenica i bjanko potpisani virmani po jedinstvenom računu trezora“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

U Tenderskoj dokumentaciji je priložena i saglasnost za zaduženje Ministarstva finansija Republike Srpske gdje je istaknuto da Grad Prijedor ispunjava uslove za zaduženje.

„Imajući u vidu da Grad Prijedor po osnovu postojećeg i potencijalnog zaduženja u 2021. godini i bilo kojoj narednoj ne prelazi 18 odsto ostvarenih redovnih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini Ministarstvo je saglasno da se Grad kreditno zaduži“, navedeno je u Odluci koju potpisuje ministar finansija RS Zora Vidović.

capital.ba

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba