Izdvajamo

 

Mladi kozarčanin 27-godišnji Asmir Mehanović od 1. septembra je novi vlasnik „Kendlbacher Weissgerberei“ jedne od najvećih kožara u Austriji. Svoju poduzetničku karijeru započinje velikim ulaganjem. U Niedernfritzu (općina Hüttau) osnovao je novu kompaniju. "Ulaganje je sedmocifreno i ovo je velika stvar za mene, do sada sam bio običan radnik."kaže Asmir.
Dosadšnji prostor u centru Werfena više nisu kompatibilni sa suvremenim operativnim procesima. Sad gradi novu tvornicu gdje će imati 1.800 kvadratnih metara umjesto 450. "Zaposlenici će moći premještati materijal viljuškarom umjesto da ga nose kroz uska stubišta. Dostava i uklanjanje također će biti jednostavniji i lakši.

Mehanović je preuzeo sudbinu porodičnog posla od penzionisanog odlazećeg šefa Petera Kendlbachera. Kožara je jedna od najvećih proizvodjaća jelenske kože. „Peter mi vjeruje, nastavit će pomagati dok sve ne bude stabilno.“ Mehanović je sedam godina zaposlen u kožari, a Mama Sabina je 15 godina. Mehanović kaže, da prerada sirove životinjske kože zahtijeva mnogo ljubavi i osjećaja.
Uprkos podršci mašine, potrebno je obaviti mnogo ručnog rada. Nema mjesta za smeće. "Moramo ponuditi najviši kvalitet, masovnu proizvodnju znaju drugi bolje." Mi prodajemo 80 posto proizvoda proizvođačima kožnih hlača.

Kupci iz mnogih drugih područja također mogu nabaviti sve što se može napraviti od kože. "To ide od navlaka za namještaj i autosjedalica do presvlačenja proteza. Namjeravam povećati proizvodnju, kaže Mehanović, ali samo u mjeri koja ne ugrožava kvalitet. Osim sadašnja četiri zaposlenika, trebalo bi dodati još njih. Pronalaženje radnika izazov je jer posao nema najbolju reputaciju. Većina je pretpostavljala da je smrdljiva, glasna i prljava. "Više nije tako."

Asmir je sin od Sabine i Suada Mehanovića iz Kamičana, Kozarac.
Na kraju dodaje za Kozarac.eu "Volim svoj Kozarac i često dolazim"

Nijaz-Caja Huremović

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...