Izdvajamo

 

U Prijedoru su prošle godine umrle 692 osobe više u odnosu na broj rođenih beba. Ovaj podatak saopštila je v.d. načelnika Odjeljenja za opštu upravu grada, Prijedora Jasminka Murselović u informaciji o broju upisa u matične knjige rođenih, umrlih i vjenčanih u prošloj godini koju su usvojili odbornici.

Ona je navela da su sa upisima iz inostranstva prošle godine rođene 954 bebe, vjenčano je 429 osoba, a umrlo je 1.507 osoba.

– Što se tiče redovnih upisa, znači oni koji imaju adresu prebivališta u Prijedoru rođeno je 668 što je za 26 manje nego 2019, umrlo je 1.360 što je za 159 više u odnosu na godinu ranije, a vjenčanih je 326 što je za 100 manje. Najveći uzrok za manji broj vjenčanih je virus korona jer dijaspora nije zakazivala vjenčanja tokom ljeta, a otkazivali su ih i oni koji žive u Prijedoru, jer je bilo zabranjeno veće okupljanje – izjavila je Murselovićeva.

Ona je dodala da za veći broj umrlih nije odgovoran samo virus korona, već i starost te oboljenja.

– Pošto se u našoj bolnici porađaju i žene iz Novog Grada i Kostajnice koje nemaju bolnice, ako samo uzmemo broj rođenih beba čije su majke iz Prijedora taj broj iznosi 473 što je za 26 manje u odnosu na 2019. godinu – rekla je Murselovićeva.

Ona je saopštila koja imena su najčešće davali roditelji bebama u Prijedoru.

– Djevojčicama srpske nacionalnosti, a pravoslavne vjeroispovjesti najčešće su davana imena Milica, Kristina i Una, a dječacim Stefan, Luka i Marko. Bošnjaci su najčešće za dječake birali imena Arman i Dženan, a za djevojčice Džejla i Sara – rekla je Murselovićeva.

Direktor prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić podsjetio je da su budžetom planirani podsticaji za natalitet.

– Planirano je 55.000 KM na godišnjem nivou za vantjelesnu oplodnju i to za pun iznos troškova, jer do sada je plaćano pola iznosa. Za prvo djete biće isplaćivano 500 KM, za drugo 600 KM, a treće i svako naredno 700 KM. Najvažnije je zapošljavanje mladih majki i žena jer kada nemaju posla ovdje odlaze u inostranstvo – rekao je Vukotić.

Informaciju o broju upisa u matične knjige rođenih, umrlih i vjenčanih odbornici su usvojili jednoglasno, odnosno sa 24 glasa za.

srpskainfo.com

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...