Izdvajamo

 

Danas 28.02.2021.god u organizaciji Udruženja veterana Krajine 92.-95. Prijedor, a uz pokroviteljstvo predsjednika Skupštine grada Prijedora Mirsada Duratovića u Čarakovu održana je svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH.

Također je položeno cvijeće na spomen obilježja i šehidska mezarja širom Prijedora. Svečanosti su prisustvovali i gosti iz USK-a. Premijer Mustafa Ružnić, ministar privrede Nijaz Kadirić kao i potpresjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

Pred nama je jedan dug put izgradnje države BiH u kojoj će svaki građanin uživati pune slobode. Prijedorčani povratnici su još jednom pokazali puno jedinstvo. I dokazali da je Prijedor i naš.

Čarakovo je najstradalija Mjesna Zajednica u BiH, gledano na procentualno broj stanovnika i broj Šehida. Čarakovo je jedna od najvećih mjesnih zajednica na ovom području, sa najvećim brojem povratnika. Ima prvi izgrađeni memorijalni centar ovdje u Prijedoru.

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."