Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je danas da će u narednih mjesec do dva Odjeljenje za privredu i poljoprivredu grada Prijedora biti razdvojeno na dva kako bi se i sa privrednicima i sa poljoprivrednim proizvođačima ostvarila bolja i kvalitetnija saradnja.

On je u obraćanju poljoprivredniim proizvođačima za koje je danas organizovana edukacija o digitalizaciji poljoprivrednog zemljišta istakao da će se time olakšati i ubrzati komunikacija i mogućnost da se više posvete proizvodnji.
" Odluku da se formira posebno odjeljenje za poljoprivredu sam donio jer smatram da je poljoprivreda previše značajna da bi bila zajedno u jednom odjeljenju s privredom koja je takođe značajna", rekao je Pavlović.
On je pojasnio da će se na taj način omogućiti bolji uslovi za rad, poboljšati stanje u sektoru, imati pravovremene informacije i rasteretiti načelnike odjeljenja da ne budu opterećeni s više stvari nego da budu fokusirani samo na poljoprivredu odnosno privredu.

"Opredijeljeni smo da u narednom periodu uložimo više sredstava u poljoprivredu - moja namjera je bila milion maraka, ali imamo ozbiljnih problema sa punjenjem budžeta i sa deficitom iz prethodne godine, pa ćemo vidjeti u kojem pravcu ćemo se moći kretati. Jako će biti teška godina i sve vas molim za ruzumijevanje", poručio je Pavlović.
On je najavio da će odmah po usvajanju budžeta za 2021. godinu uslijediti javne konsultacije po mjesnim zajednicama o nacrtu programa podsticaja za poljoprivredu.
"Molim vas da uzmete učešće u tome. Zaista nam je bitno da program koji usvojimo koristi svima vama, a ne da bude samo slovo na papiru", apelovao je Pavlović.

On je izrazio žaljenje što se nisu završili neki projekti u oblasti poljoprivrede koje su zaopočele prethodne vlasti.
"Završićemo definitivno hladnjaču u Omarskoj ove godine kako biste mogli već prilikom iduće berbe skladištiti voće u njoj. To je prioritet i naći ćemo načina da to završimo", dodao je Pavlović.

Olivera Radić iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da se današnja edukacija obavlja u okviru regionalnog projekta "Develop" u kojem je Privredna komora jedna od nosilaca aktivnosti kada je u pitanju njegova realizacija u Republici Srpskoj i BiH, a koji finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj NJemačke.

"Nosioci su i kompanija `Telegrup` i NJemačka organizacija za međunarodnu saradnju /GIZ/, a učestvuju jedinice lokalne samouprave Republike Srpske Prijedor, Trebinje, Srbac i Brod s kojima radimo na unapređenju procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem korištenjem digitalne tehnologije kroz jednu posebnu platformu Agrolajf", rekla je Radićeva.

Šef Odsjeka za poljoprivredu u Gradskoj upravi Prijedor Tatjana Marić rekla je da je ova obuka prva u nizu od tri ili četiri koje će uslijediti nakon današnje koja ima informativni karakter, a naredne će obuhvatiti i konkretan unos i obradu podataka u digitalnu platformu.
"Terminologija je malo neuobičajena za ovu granu privrede. Poenta je da će poljoprivredni proizvođači sve što rade na parcelama unositi putem mobilne aplikacije. Podaci će se obrađivati i na kraju sezone imaće izlaznu informaciju o učinku", pojasnila je Marićeva.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosić rekao je da ovaj projekat omogućava Gradskoj upravi da prati iskorištenost zemljišta, kao i vrste i strukturu proizvodnje, a samim proizvođačima da se bolje pripreme i upravljaju zemljištem što u konačnici unapređuje proizvodnju, povećava prinose i smanjuje troškove.

"U oblasti poljoprivrede imamo i niz drugih aktivnosti. Radimo i na novom programu podsticaja za poljoprivredu. Nakon izrade nacrta i usvajnja budžeta za 2021. godinu, planiramo obaviti niz konsultacija sa poljoprivrednim proizvođačima da čujemo njihovo mišljenje i komentare kako bismo unaprijedili podsticaje za 2021. godinu", naveo je Rosić.

Platforma "Agrolajf" na osnovu vegetacijskih mapa daje precizne informacije o kvalitetu tla i gustini rasta biljaka, a zatim i uputstva za provođenje neophodnih agrotehničkih mjera. Informacije o vremenskoj prognozi omogućavaju preciznije i efikasnije upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, jer se cijeli proces od sjetve do navodnjavanja, gnojidbe, zaštite bilja i žetve može planirati i na taj način smanjiti upotreba đubriva, pesticida i vode uz maksimalan prinos.

Regionalni projekat "Digitalizacija upravljanja opštinskim zemljištem" realizuje se i u Srbiji i u Crnoj Gori.


prijedorgrad.org

 

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....