Izdvajamo

Granična policija BiH objavila je javni oglas za prijem kadeta u činovima ”mlađi inspektor” i ”policajac”.

Oglas je objavila Komisija za izbor kandidata – kadeta XI klase GP-a BiH.

Riječ je o ukupno 25 kadeta s najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu „mlađi inspektor“ i 125 kadeta sa najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu „policajac“ u više organizacionih jedinica.

Rok za predaju prijava na Javni oglas je 30 dana od dana objavljivanja.

Oglas možete pogledati OVDJE


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.