Izdvajamo

“ČUVARI SANE”: HOĆEMO PARK, KUPALIŠTE, A NE BENZINSKU PUMPU!


Prijedorčani su rekli NE izgradnji benzinske pumpe u blizini rijeke Sane. Svoje nezadovoljstvo izrazili su potpisivanjem peticije, koju je pokrenulo Udruženje mladih “Čuvari Sane”. Skupili su blizu 2.000 potpisa. Članovi Udruženja i sami priznaju da su iznenađeni tolikom podrškom građana.

– Prijedorčanima je stalo do kupališta, a i do same rijeke Sane, pa i do kvaliteta života. Predviđeno je da pumpa bude izgrađena u dijelu grada, gdje dolazi veliki broj Prijedorčana, a naročito je atraktivan za pordice sa djecom, koji ovdje dolaze da odmaraju i uživaju. Ovdje je potrebno napraviti park ili neku rekreativnu zonu, a ne nešto što ide samo u korist određenim ljudima – jasan je Dragan Ratković iz Udruženja “Čuvari Sane.”

Prema njegovim riječima, radi se o pumpi “Paspalj”. Razgovarali su i sa vlasnikom preduzeća, koji, kako kaže, ne odustaje od svoje namjere.

– Nama je to razumljivo i ništa lično protiv njega nemamo. On ima svoje ciljeve, a i mi svoje. Naš motiv je da svim Prijedorčanima poboljšamo kvalitet života – dodaje Ratković i upozorava da bi gradnja benzinske pumpe u blizini rijeke imala katastrofalne posljedice po zdravlje ljudi.

– Postoji razlog zašto se to ne radi. Ukoliko bi ovdje bila benzinska pumpa, čistoća vode se ne bi mogla očuvati. Posljedice bi bile katasrofalne, a naročito za ljude koji žive u blizini ovog mjesta – smatra Ratković.

Ovo je samo jedna u nizu ativnosti Udruženja “Čuvari Sane”. Brojnim akcijama u protekolm periodu borili su se protiv zagađenja životne okoline, naročito obala Sane, koje su prilično zapuštene.

– Organizovali smo brojne akcije čišćenje obala rijeke. Prošle godine smo organizovali malo veću akciju i tada smo došli na ideju na osnujemo udruženje. Postavili smo i klupe ovdje, čistili obale i slično. Finansiramo se, uglavnom, posredstvom određenih projekata , rekao je Filip Latinović, član Upravnog odbora Udruženja.

 

Prema njegovoj ocjeni, svijest Prijedorčana po pitanju očuvanaj životne okoline je na niskom nivou. Zato apeluje na građane da vode računa o čistoći gradskih površina.

– Ni Grad ne vodi dovoljno računa o tome. Mi smo imali situacija da jedan dan sve počistimo, a već sutradan nađemo dosta smeća. Mislim da bi se ovaj problem mogao riješiti kažnjavanjem. Bilo bi dobro i kada bi se ovdje mogle postaviti kamere. Grad ne radi skoro ništa po pitanju krčenja obala, a nema ni dovoljni kanti za smeće. Neke smo i mi postaviti. Naravno, trebalo bi i urediti šetalište – smatra Latinović i podsjeća da je Udruženje “Čuvari Sane” osnovano početkom ove godine.

Nedavno je u Prijedoru održana i javna rasprava o Nacrtu regulacionog plana “Sana B-1”, koji, između ostalog, obuhvata i ovaj dio. Konačnu odluku o ovome donijeće Skupština grada na jednom od narednih zasjedanja.


prijedor24

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak