Izdvajamo

Nećemo odustati od inicijative za formiranje opštine Kozarac, jer je to za nas pitanje biti ili ne biti.

Ovo su poručili za Srpskainfo iz inicijativnog odbora za formiranje opštine Kozarac, nakon što je u medijima objavljen video snimak obećanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će u narednih šest mjeseci biti formirana opština Omarska.

Prema saznanjima Srpskainfo Dodik je ovo obećao članovima inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska tokom skorašnjeg sastanka u ovom mjestu.

Predsjednik inicijativnog odbora za formiranje opštine Kozarac Sead Čirkin kaže da spremno dočekuju prvu redovnu sjednicu novog saziva Skupštine grada Prijedora.

 

-Insistiraćemo da tačka o formiranju opštine Kozarac bude na prvoj sjednici. Ona je već bila kandidovana, ali je vješto izbjegavana. Ta tačka je prošla sve procedure i stoji u pravnoj službi Skupštine grada-ističe Čirkin.

On sumnja da je Dodikovo obećanje da će se osnovati opština Omarska u narednih pola godine samo dio predizborne taktike.

-Ako bi bio dobar rezultat kao što kaže Dodik u Prijedoru, a pošto odbornici iz Omarske značajno učestvuju u Skupštini grada i ako se odvoje onda Skupština grada ne bi bila pod vlašću SNSD-a, jer to znači povlačenje i svih odbornika SNSD-a iz Skupštine grada Prijedora, ali o tom po tom. SNSD bi bio u minusu i izgubio većinu i ta matematika mi ne štima, a ako se Dodik vodi ekonomskim interesima pitanje je koliko će biti para u Omarskoj, jer tamo je sve manje rude-kaže on.

Čirkin ističe da je velika prepreka u formiranju opštine Omarska to što nisu jasno razgraničena mjesta koja pripadaju Kozarcu.

On navodi da je plan da u sastavu Omarske budu Babići i Kevljani, od kojih Kozarac neće odustati.

-U Kevljanima nijedan građanin nije potpisao inicijativu za Omarsku, a u Babićima je 20 odsto potpisalo, ali ni to nije većina-poručuje on. Dodaje da će ukoliko izostane razumijevanje domaćih institucija, tražiti mišljenje međunarodnih organizacaija.

 


Član Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska Branko Anđić poručuje da je ova inicijativa ispunila zahtjeve i da je prijedorska Skupština dala saglasnost za dalju proceduru.

-Inicijativa je u Vladi RS i u NS RS, mi smo ispunili ono što zakon o teritorijalnoj organizaciji predviđa. Vlada RS će formirati komisiju po zakonu i što ona odredi to će biti tako. Cilj nam je bolji život, a opština je održiva i bez rudnika-smatra on.

Anđić nije htio da potvrdi da li je prisustvovao sastanku predstavnika iz Omarske sa Dodikom kada su i dobili njegovo obećanje.

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora Dalibor Pavlović koji je inače rodom iz Babića za koje se otimaju Omarska i Kozarac, kaže da je inicijativu za formiranje opštine Omarska potpisalo 5.300 stanovnika.

-Volja naroda treba da se poštuje, a svi koji imaju prigovor treba da uzmu učešće na javnoj raspravi, a NS RS treba o tome svemu da se izjasni-kaže Pavlović.

Predsjednik GO DNS Prijedor i kandidat ove partije za gradonačelnika Dragutin Rodić poručio je da će svoje mišljenje o ovoj temi dati narednih dana.

Inače, pojedini mediji su prenijeli da je Dodikova podrška osnivanju opštine Omarska još jedan pokušaj da se oslabi moć DNS-a.

Pojedini članovi DNS-a se pitaju zašto Dodik u jeku izborne kampanje obećava Omarskoj da će postati opština kada inicijativa za njeno formiranje više od osam mjeseci stoji u Vladi RS.

Naime, inicijative da se od Prijedora kao samostalne opštine odvoje Omarska i Kozarac pokrenute su prošle godine. Inicijativu za formiranje opštine Omarska usvojili su odbornici u Skupštini grada Prijedora okupljeni oko SNSD-a u novembru prošle godine. U prijedorskoj Skupštini se nije raspravljalo o inicijativi za formiranje opštine Kozarac, iako je nekoliko puta bila na predloženom dnevnom redu.

EuroBlic-srpskainfo.com

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."