Izdvajamo

Naredbe , zaduženja i preporuke
1.U cilju prevencije širenja virusa korona SARS - CoV-2 i COVID - 19 bolesti na teritoriji grada Prijedora i zaštite i spasavanja stanovništva do 16.novembra 2020. godine zabranjuju se organizovana okupljanja u grupama većim od 10 lica.
2. Na području Grada Prijedora se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objaktima i objektima za hranu i piće.
3.Obavezuju se stanovnici na području grada Prijedora da obavezno nose maske i na otvorenom prostoru radi sprovođenja mjera pojačane zaštite od širenja novog virusa korona.
4.Obavezuju se sva pravna lica i javne ustanove koje vrše određene usluge građanima da odrede minimalan broj osoba koje mogu borviti u prostorijama u kojima građani čekaju određene usluge, te da sprovedu mjere u cilju održavanja fizičke distance između građana.
5. Obavezuju se svi pravni subjekti da razmotre mogućnost da u skladu sa radnim procesima odrede klizno radno vrijeme u cilju izbjegavanja gužvi u javnom prevozu i prilikom ulaska ili izlaska u poslovne prostorije ili iz poslovnih prostorija te da sprovedu mjeru obaveznog korištenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kako za posjetioce tako i zaposlene.
6. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave intenziviraju aktivnosti i vrše pojačane kontrole i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
Pojačane mjere kontrole i sankcija usmjeriti na pojedince koji se ponašaju suprotno propisanim mjerama kao i prema pravnim licima koji svjesno propuštaju preduzimanje mjera za suzbijanje širenja virusa.
7.Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora:
- da prilikom organizovanja privatnih okupljanja (slave, rođendani i sl.) maksimalno redukuju broj prisutnih i da te manifestacije obavljaju u užem krugu porodice.
- da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.
- da lica sa utvrđenim pozitivnim testom na novi virus korona Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Prijedor obavezno prijavljuju sve kontakte, kako bi se od strane ove službe preduzele adekvatne mjere zdravstvenog nadzora i zaštite od širenja novog virusa korona.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-84/20
Datum: 20.10.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković


Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?