Izdvajamo

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Glavna tema razgovora bila je daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica.

Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države. Predsjednik Vlade RH Plenković istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine, priopćeno je iz Vlade.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća. Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija.

vecernji.ba

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.