Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, danas je u Prijedoru razgovarao sa predstavnicima organizacija civilnog društva i "Inicijative roditelja za izgradnju spomenika poginuloj djeci" , kojem su prisustvovali Fikret Bačić, Edin Ramulić ispred Fondacije "Kulture sjećanja" i Nikolija Matić ispred centra za mlade "Kvart".

 Sastanku je prisustvovao šef kancelarije Misije OEBS za Banja Luku Dimitrij Iordanidi.
Ovaj sastanak je nastavak ranijih razgovora gradonačelnika sa predstavnicima organizacija koje zagovaraju izgradnju spomen obilježja stradaloj djeci tokom rata.
Fikret Bačić je prisutne informisao da su u prethodnom periodu održana dva sastanka sa predsjednicima odborničkih klubova Skupštine grada Prijedora, koji su prihvatili inicijativu za izgradnju spomenika. Slijedeća dogovorena aktivnost ovih sastanaka jeste da se održi sastanak sa predsjednicima gradskih odbora političkih partija koje djeluju u Prijedoru, zajedno sa gradonačelnikom, na kojem bi se definisale dalje aktivnosti.

Na sastanku je prezentovana fotografska dokumentacija prijedloga sedam lokacija za izgradnju spomen obilježja, koje su dostavljene gradonačelniku, predsjednicima odborničkih klubova i predsjedniku Skupštine grada.
Zaključak današnjeg sastanka je da se o pomenutim prijedlozima lokacija, do planiranog sastanka sa predsjednicima političkih partija iz Prijedora, da stručno mišljenje Gradske uprave i stručnjaka iz oblasti prostornog uređenja, obzirom da će isti uticati i na Regulacioni plan grada, kao i da se dostave dodatni prijedlozi lokacija, ukoliko postoje.
Slijedeći sastanak na ovu temu biće sazvan u koordinaciji i dogovoru gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada.
Takođe , zaključeno je da je za nastavak razgovora bitno definisati tri ključna elementa, a to su: lokacija, politički stav, kao i izgled i obilježje spomenika.
Na kraju sastanka gradonačelnik se prisutnima zahvalio na tolerantnom razgovoru i pomirljivim tonovima.

prijedorgrad.org


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.