Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas dvodnevni tradicionalni izviđački višeboj "Kozara 2019" i poželio dobrodošlicu za oko 400 mladih izviđača iz BiH i cijele bivše Jugoslavije osim Slovenije.

" Grad Prijedor je ponovo domaćin izviđačkom višeboju i naši dragi gosti su djeca, izviđači i planinke koji redovno dolaze u naš grad i ovo je već tradicionalno takmičenje za koje vjerujemo da će proteći po lijepom vremenu i u izuzetno prijatnom i prijateljskom okruženju ", rekao je Đaković.

On je dodao da je veoma značajan rezultat ovakvih okupljanja druženje mladih ljudi i sticanje novih priajtelja.
"Imati prijatelja u svakom gradu je velika stvar za svakog čovjeka, a posebno za mlade ljude", istakao je Đaković.
Na ovogodišnjem višeboju, čiji je domaćin Odred izviđača "Dr Mladen Stojanović", učestvuje 38 ekipa iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Banjaluke, Sarajeva, Niša, Bele Crkve, Herceg Novog, Osijeka, Rijeke, Brčkog, Zavidovića, Petrova, Banovića, Broda, Konjica, Vareša, Zenice, Tešnja, Trebinja i Nemile, kao i 16 ekipa osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke.

Među učesnicima su se po prvi put našli članovi Izviđačko -porečkog odreda " Jadran" iz Skoplja čiji je starješina Miko Stojanovski novinarima izjavio da njima nije bilo teško da pređu preko 800 kilometara i dođu na ovaj događaj.
"Naš odred ima preko 200 članova i najveći je u Sjevernoj Makedoniji i od velikog je značaja što smo danas ovdje, jer za izviđače ne postoje granice, samo prijateljstvo i druženje i mi moramo tu tradiciju nastaviti", rekao je Stojanovski.
Starješina Izviđačkog odreda "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora Ernest Badnjević rekao je da se, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina , organizuje i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

" Zadatak izviđačkih ekipa je da u određenom vremenu na topografskim kartama koje dobiju, pronađu kontrolne tačke,a nakon toga trebaju te tačke sa karte pronaći i u prirodi ili u gradu i na njima onda rješavaju neki od zadataka - nekad su to testovi opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći , a nekad slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora, slikanje skice staze", istakao je Badnjević.
Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973. godine, obnovljen je 2002.godine, da bi se od 2013.godine definitivno organizovao u novembru mjesecu u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan.

Na svečanosti otvaranja Izviđačkog višeboja, starješini Ernestu Badnjeviću je povodom 50.godina članstva u izviđačima uručena prigodna plaketa i svečana izviđačka marama.
Dvodevni izviđački višeboj , koji je organizovan uz podršku grada Prijedora i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, zatvara se sutra, proglašenjem pobjednika i spuštanjem izviđačke zastave.

prijedorgrad.org


Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.