Izdvajamo

Mještani Kozarca kod Prijedora, koji su većinski povratnici, zabrinuti su zbog idejnog rješenja autoputa Banja Luka - Prijedor kojim je predviđeno da dionica presijeca ovo mjesto, što bi eventualno podrazumijevalo i rušenje stambenih objekata.
Kako nam je rekao odbornik Skupštine Grada Prijedor Mirsad Duratović, ovim rješenjem je predviđeno da se Kozarac presijeca na dva mjesta i da prolazi kroz naselje Hrnići, a tu se nalaze privatni stambeni objekti povratnika.

"Iako su i odbornici Skupštine i vijeća mjesnih zajednica s područja Kozarca uputili pismeni zahtjev gradonačelniku Milenku Đakoviću da se izvede prezentacija tog idejnog rješenja, to do sada nije urađeno niti su mještani dobili zvaničan odgovor. Ono informacija što imaju, to je što saznaju iz medija", rekao je Duratović za Klix.ba.

Gradonačelnik je u izjavama za medije poručio kako plan ne može biti prezentovan, jer još nije poznata konačna trasa. Problem je, ističe Duratović, kada bude utvrđena konačna trasa, onda neće biti mogućnosti pomjeranja iste lijevo ili desno.

"U ovoj fazi to je moguće izvršiti. Ljudi su svjesni da autoput ne može proći, a da ne bude rušenja nekih privatnih stambenih objekata, ali treba to uraditi tako da bude što manje toga. Zar je bitno da se autoput pomjeri 200-300 metara ako će biti sačuvano 10 stambenih objekata povratnika? Gradska uprava tvrdi da nema konačne trase, a u septembru su imali dva sastanka s kompanijom koja radi izgradnju i dali su dvije primjedbe, a nama ne žele da prezentuju", rekao je Duratović.

S obzirom na to da se trasa krije to je izazvalo sumnju kod građana koji misle da će sve biti usvojeno i utvrđeno bez njihovog znanja, odnosno da će biti dovedeni pred svršen čin kada će morati uraditi ono što im vlasti kažu.

U međuvremenu, već je vršeno uzorkovanje zemljišta, što je dodatno probudilo sumnju. Sada će uputiti pismo potpredsjedniku RS-a Ramizu Salkiću i tražiti pomoć u rješavanju ovog problema.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je jučer Salkića i člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorada Dodika, da učine zajedničke napore kako bi imovina povratnika u Kozarcu kod Prijedora ostala neoštećena.

"Imajući u vidu da se tako postupilo u slučaju imovine povratnika kod Modriče, smatram da bi se shodno tome moralo identično postupiti kada je riječ o imovini povratnika u Kozarac", poručio je Komšić.

Treba podsjetiti da je prije nekoliko dana premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i dogovorio da će trasa autoceste kod Modriče zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari. Ostaje da se vidi da li će se izaći u susret i bošnjačkim povratnicima u Kozarcu.

Klix.ba

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.