Izdvajamo

Nisam planirao da ih ubijem, tu ženu sam volio. Imam noćne more i sanjam bijele miševe koji me proganjaju.

Kazao je ovo Alija Hrustić (50) iz Prijedora koji je osuđen na 30 godina robije zbog ubistva supruge Azre Hrustić (35) i njenog ljubavnika Envera Halilagića (41). Njemu je ovu kaznu izrekao Vrhovni sud Republike Srpske u drugostepenom postupku, a na nju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. Hrustić je pred trećestepenim vijećem Vrhovnog suda RS istakao da je ranije od supruge čuo da je Halilagić prijetio da će ga ubiti, te da ima pištolj.

– Da sam isplanirao ubistvo ne bi išao sjekirom i nožem na oružje, ponio bi pušku. Ne bih ostavio sjekiru i nož, već bi to pokupio i otišao – rekao je Hrustić.

Njegov advokat Jevto Janković od trećestepenog vijeća zatražio je da se ukine presuda i da se predmet dodijeli Okružnom sudu u Banjaluci. Predložio je ponovno saslušanje Hrustićevog sina Adisa, kao i saslušanje vlasnice kuće u kojoj je počinjen zločin. Janković tvrdi da njegov klijent ubistvo nije počinio s direktnim umišljajem, već iz afekta i gnjeva, te da je bio neuračunjiv.

– U ovom slučaju počinjene su brojne zloupotrebe u prvostepenom postupku u Okružnom sudu u Prijedoru. Vještačenje optuženog po naredbi tužioca, koje je pokazalo da je bio uračunjiv, naručeno je i pogrešno. Vještaci su ga pregledali svega dva sata ili manje – kazao je Janković.

Dodao je da neko ko je sa 55 udaraca sjekirom i nožem počinio ubistvo ne može biti uračunjiv. Janković je zatražio ukidanje pritvora Hrustiću koji se iza rešetaka nalazi od maja 2017. godine. Tužilaštvo se u ovom slučaju žalilo na visinu kazne, jer smatraju da je preniska.

Prema optužnici, Hrustić je nožem i sjekirom iskasapio Azru i Envera 27. maja 2017. kada ih je zatekao u spavaćoj sobi u kući u kojoj je Azra radila kao pomoćnica u naselju Srednji Jakupovci kod Prijedora. Navodi se da je do te kuće došao da potraži maloljetnog sina. Kada je u dvorištu primijetio Halilagićevo auto, iz svog auta uzeo je sjekiru i nož, te ušao u kuću. U sobi je zatekao nage Azru i Envera i odmah ih je napao i usmrtio. Hrustić je čak 55 puta udario bivšu suprugu i njenog ljubavnika. Suprugu Azru nožem je dva puta ubo u predjelu polnog organa. Hrustić je nakon zločina otišao u policiju i sam rekao šta je učinio pa je uhapšen.

Raniji postupak

Prijedorski Okružni sud je u oktobru 2018. Aliju Hrustića bio osudio na 35 godina robije zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika. Tu presudu je promijenio Vrhovni sud Republike Srpske, te Hrustiću dosudio pet godina manju kaznu.

– Utvrđeno je da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenice i cijenio sve okolnosti. Međutim, kazna je smanjena jer je vijeće smatralo da je previsoka i da se i blažom kaznom može postići svrha kažnjavanja – rečeno je ranije u Vrhovnom sudu RS.

Glas Srpske

 

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.