Izdvajamo

U Prijedoru je juče obilježen Međunarodni dan mira, koji se ove godine održava pod motom “Glasno za mir”.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao da je Prijedor grad tolerancije i mira u kojem u dobrodošli svi dobronamjerni ljudi.

“Ovo je lijepa prilika da i mi na ovaj dan uputimo poruke cijelom svijetu i od srca poželimo da svi žive u miru i veselju”, rekao je Đaković novinarima na Trgu Zorana Karlice, gdje su danas mladi iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta na simboličan način obilježili dan mira.

Učestvovali su učenici 10 osnovnih škola Prijedora i Oštre Luke, nastavnici iz pet škola iz Sanskog Mosta, koje su uključene u projekat “Glasno za mir”, koji se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Zajedno da mladima bili su Steinar Brin iz norveškog grada Lilihamera, počasni građanin Prijedora, predstavnici OEBS-a, EUFOR-a, EU i lokalnih nevladinih organizacija, direktori osnovnih škola, članovi Nansen dijalog centra /NDC/ i građani.

Ovo druženje organizovao je NDC Prijedor promovišući međusobno razumijevanje, inkluziju, poštovanje različitosti, nenasilje, toleranciju i solidarnost s ciljem uspostavljanja i jačanja odnosa između učenika osnovnih škola u ove tri opštine.

 


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.