Izdvajamo

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart u Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Tridesetak prisutnih Prijedorčana, porodica nestalih sa područja grada prošetali su danas šetališnom zonom kroz glavnu ulicu, noseći crne majice ili u rukama crne balone, odnosno letke na kojima se nalazila poruka “Gdje je?”.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.

“Ovim događajem želimo da ukažemo da više od 25 godina nakon rata postoje žrtve koje još uvijek nisu pronađene i čije porodice prolaze kroz strašnu agoniju i nadanje da će za života pronaći svoje najbliže. Takođe, ovim putem apelujemo na institucije da preuzmu odgovornost i djeluju, te što prije pronađu i identifikuju sve nestale i na taj način pomognu porodicama svih nestalih osoba”, poručili su organizatori.

Na skupu su pročitana imena i prezimena svih nestalih u Prijedoru tokom rata devedesetih. Svi okupljeni su nosili crne majice i balone sa natpisom “Gdje je?”, pitanjem na koje već dugo nema odgovora.

GDJE SU?
27 GODINA IH ČEKAMO I TRAŽIMO. 27 GODINA MOLIMO I POZIVAMO DRŽAVNE ORGANE I INSTITUCIJE DA NAM POMOGNU. OVAJ PUT SE OBRAĆAMO TEBI - GRAĐANKO/ GRAĐANINU OVOG GRADA. OBRAĆAMO SE SA ŽELJOM DA RAZUMIJEŠ I DA ZAMISLIŠ KAKO JE TO KAD 27 GODINA IŠČEKUJEŠ.
KAD 27 GODINA PLAČEŠ I MOLIŠ.

ZAMISLI SEBE U ULOZI MAJKE ILI OCA. ZAMISLI SEBE U ULOZI BRATA ILI SESTRE. ZAMISLI SEBE U ULOZI OSOBE KOME JE UBIJENA CIJELA PORODICA I NISU PRONAĐENI NJIHOVI OSTACI.
ZAMISLI SEBE U ULOZI DJETETA KOJE ČEKA 27 GODINA DA SAZNA ZA SUDBINU SVOG OCA ILI MAJKE.
OVAJ PUT MI VAS POZIVAMO VAS DA NAM SE PRIDRUŽITE, POZIVAMO VAS DA NAM KAŽETE AKO NEŠTO ZNATE. POZIVAMO VAS DA NAS RAZUMIJETE JER STE NA NAŠEM MJESTU ISTO TAKO MOGLI BITI VI.

PORODICE NEVINO UBIJENIH PRIJEDORČANA I PRIJEDORČANKI

 

Nakon završetka uličnog obilježavanja i čitanja imena svih ubijenih u perodu 1992-1995 godina, prisutni su se uputili na Tribinu koja je organizovana u gradskom kinu, sa početkom u 11.30 časova.

Gosti i govornici na Tribine bili su Nermina Vehabović-Rudež, psihoterapeutkinja, doktor Behzad Hadžić, neuropsihijatar i Danijela Milešević – pravnica -Udruženje Vaša prava.
A razgovaralo se i o poteškoćama porodica nestalih, žrtava rata.

 

 

 

 

 

 

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.