Izdvajamo

U Prijedoru je danas održan sastanak Inicijativnog odbora za pokretanje inicijative za osnivanje Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru. Sastanku je prisustvovalo oko 30 predstavnika organizacija iz BiH i dijaspore koje podržavaju ovu ideju.

 

Alma Semanić, član Inicijativnog odbora za osnivanje Bosanskog kulturnog centra, kaže da su inicijativu pokrenuli sugrađani i predstavnici 21 organizacije iz BiH i dijaspore kako bi u jedan spektar, Bosanski kulturni centar, ujedinili sve kulture BiH.

- On će obuhvatiti sve gradove u slivu rijeke Une i Sane. Zajednički cilj je da promoviramo, sačuvamo i unaprijedimo našu kulturu, a uvezujući sve integralne kulture, znači kulture svih naroda i nacionalnih manjina s ovih područja. Ovo je pomak ka udruženju svih tih kultura i raduje me što će to biti u mom gradu. Mislim da je to pozitivno za Prijedor – rekla je Semanić i dodala da je inicijativa o osnivanju Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru stara oko dva mjeseca.

 

Za predsjednika Incijativnog odbora za osnivanje Bosanskog kulturnog centra izabran je Amel Siječić, profesor engleskog jezika i književnosti, predsjednik KUD-a „Osman Džafić“ iz Prijedora.

- S nama je dosta kulturno umjetničkih društava s ovog područja i iz dijaspore. Dakle, iz Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice, Bosanske Krupe, kao i šest organizacija koje se bave promocijom kulture u dijaspori iz Hrvatske, Švicarske, Velike Britanije, Turske i Finske. To je oko 2.000 registriranih i aktivnih članova - kaže Siječić i dodaje da imaju podršku dijaspore u budućem radu, u smislu promocije kulture BKC–a u ovim državama.

- Ali i oni mogu promovirati svoju kulturu ovdje u Prijedoru - kaže Siječić, koji je mišljenja da će to biti tračak nade za sve ljude koji se bave kulturom. Za predsjednika komisije za nadzor izabran je Sanel Jakupović, univerzitetski profesor, predsjednik UO Fondacije „Idriz Jakupović“, koji je naglasio da u ovoj inicijativi nema ni politike, ni drugih društvenih grupa osim onih koji se bave kulturom i promocijom kulture.

Osnivačka Skupština Bosanskog kulturnog centra bit će održana 21. jula u Prijedoru.

Dnevni Avaz

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...